Font del Munt


Rubió (Noguera )
Coordenades GPS:41.8960,0.9955Clica per veure la ubicació.
Alçada:323 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2018


Es localitza un quilòmetre al nord dels petits llogarets de Rubió de Dalt i Rubió del Mig, a peu de la pista forestal que uneix els pobles de Rubió de Dalt i Rubió de Baix, a meitat de camí entre ambdós. La font queda a prop del barranc dels Horts.
Si amen per la carretera C-26 de Balaguer cap a Artesa de Segre, quan siguem a l'alçada del quilòmetre 45,5 cal trencar a l'esquerra per la carretera LV-9137. Aviat deixem Foradada a l'esquerra i a continuació defugim el brancal que per la dreta se'n va a Montsonís, nosaltres seguim pel de l'esquerra, en direcció a Alòs de Balaguer. Al cap de 2,7 quilòmetres, pocs metres abans d'arribar a Rubió de Dalt, cal abandonar l'asfalt i girar a la dreta per una pista forestal de terra que marxa en sentit nord. Just 1,1 quilòmetres més endavant som al costat de la font del Munt que ens queda a mà dreta i a peu de camí.


Bonica font. Es tracta d'una muntanyeta de terra d'uns tres metres d'alçada, dins la qual s'hi ubica la cisterna de captació. La font és folrada pels laterals amb pedres de grans dimensions, de lluny sembla una cabana de pastor. En un dels laterals hi trobem el registre que dóna accés al seu interior.

El frontal queda al mig de la paret principal. És una gran llosa de pedra disposada en vertical on hi trobem la sortida de l'aigua a través d'una aixeta de polsador disposada a un metre d'alçada. L'aigua cau a un enreixat de ferro arran del terra. A la dreta del frontal tenim una placa de ferro amb el nom de la font gravat.

El conjunt de tres pobles que porten el mateix nom però diferent cognom s'anomena popularment Els Rubions: Rubió de Baix (també dit Rubió de Sols o Rubió Vell); Rubió del Mig i Rubió de Dalt (també dit Rubió de Caps). Fins i tot en aquest últim, el gran filòleg Joan Coromines, va rescatar que Rubió de Dalt també era conegut com Rubió del Cel. Tots tres estan actualment emmarcats dins del municipi de Foradada a la comarca de La Noguera. En la memòria col·lectiva, hom diu que del poble vell, una part es desplaçà on és ara Rubió del Mig i d'aquests encara en sorgí un altre poble més modern, el Rubió de Dalt.