Font Amarga


Montgai (Noguera )
Coordenades GPS:41.7803,0.9339Clica per veure la ubicació.
Alçada:342 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2018


Emplaçada a uns tres quilòmetres al sud-oest del nucli urbà de Montgai i a menys de dos quilòmetres a ponent de Bellmunt d'Urgell.
La localitzarem fàcilment doncs queda dins de l'àrea recreativa que duu el seu nom, situada a pocs metres de la cruïlla de la Font Amarga, punt d'intersecció dels camins que menen a Montgai, Bellmunt d'Urgell i Bellcaire d'Urgell.


La bonica font que dóna nom a l'espai queda enclotada respecte el nivell de l'esplanada, dins una mena d'esvoranc. El clot fa uns 25 metres de diàmetre per la part més ampla i uns 10 al replà inferior, el seu interior està folrat amb pedres de grans dimensions i disposa d'unes escales de pedra per baixar-hi amb comoditat.

A sota hi trobem la font, aixoplugada sota una arcada de pedra en forma de plec de llibre. El nivell freàtic actual queda per sobre de l'arcada de pedra, per la qual cosa és necessari donar sortida a l'aigua que s'acumula (desaiguant al canal) per tal que sigui visible el brollador.

Aquesta font constitueix una de les poques fonts que es troben en aquesta zona de secà. Tot i que al llarg de la serra s'ha constatat l'existència de varis pous que aprofiten l'aigua subterrània, aquest és l'únic punt on l'aigua brolla de forma natural.

La font Amarga deu el seu nom a l'elevada duresa (alt contingut en calç i magnesi) de les seves aigües. Això és a causa dels guixos que conformen aquesta zona (el guix és sulfat de calci hidratat) i per tant les aigües que transcorren per aquests queden molt enriquides de calç.

Antigament l'aigua de la font s'havia aprofitat tant per abeurar els animals com per al reg d'alguns conreus, tot i que als darrers anys havia caigut en desús i la vegetació havia cobert el paratge, reduint-la a una petita bassa envaïda de malesa. Durant els treballs d'adequació realitzats l'any 2013 es va netejar la font, fent visible l'arcada de pedra que protegeix el brollador i es va recobrir amb pedra els voltants de la font per evitar que la terra s'esllavissi de nou.

Aquest paratge és molt recomanable de visitar per als amants del espais de la Memòria Històrica; a una cinquantena de metres de la font hi han les trinxeres de l'exèrcit republicà anomenades de la Font Amarga que sembla ser quedaven a mig quilòmetre del front.