Font Castanys o del Parc Nou


Olot (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1714,2.4801Clica per veure la ubicació.
Alçada:440 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Abril 2018


És situada dins el Parc Nou, sota l'antiga Torre Castanys de qui rep el nom i ara reconvertida en museu dels Volcans i també restaurant. Concretament queda sota el marge on s'hi ubica la casa per la seva façana nord.
El punt d'accés més curt és des de l'avinguda de Santa Coloma, aproximadament davant del número 38. Aquí tenim una de les entrades al Parc Nou. Només cal seguir el camí i en menys de 200 metres ens porta davant de la casa-museu. Un cop aquí prenem unes escales que surten per l'esquerra i ens baixen a la font.


La font queda enclotada mig metre respecte el nivell del prat, adossada sota el robust mur de pedra volcànica que sustenta l'esplanada on hi ha la casa i delimitada per dues parets del mur que formen angle recte i per uns esglaons, flanquejats per tres esferes de pedra, que ens permeten baixar-hi amb comoditat. A baix queda un replà enllosat des d'on podem abastar l'aigua, quan raja.

A la part de baix tenim dues grans lloses de pedra disposades en angle recte, la més gran és la que li fa de frontal a la font. A la cantonada de les dues lloses sobresurt una figura de pedra i a cada extrem una petita esfera de pedra. Nou brocs de ferro disposats en dues fileres aboquen l'aigua de la mina, malgrat que ara sembla que la tenen canalitzada, possiblement per raons de seguretat alimentària. Damunt dels brocs hi ha una aixeta de polsador que raja amb aigua provinent de la xarxa municipal. A sota un bassal allargat de pedra buidada recull les aigües.

Damunt la font tenim dues velles portes de fusta amb grans frontisses de ferro tancades amb uns cadenats que donen accés a la cisterna de captació. Malgrat que la font no raja, podem escoltar clarament el soroll de l'aigua com entra dins la cisterna.

El paratge que envolta la font és un magnífic jardí de flora autòctona. El passejant pot gaudir de la pau i la verdor pròpia de l'indret, així com admirar els roures de més de 250 anys i 25 metres d'alçada, les glorietes i el petit estany amb els ànecs i les oques. Tots junts formen un conjunt que fa les delícies dels olotins.