Font del Canyo


Anglès (Selva )
Coordenades GPS:41.9514,2.6393Clica per veure la ubicació.
Alçada:162 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2018


Situada als afores de la vila, a tocar del torrent Rissec, prop de la carretera que va d'Anglès a Santa Coloma de Farners. Es localitza dins el parc de la Font del Canyo, amb un recorregut saludable on trobem un parc infantil, parterres i un arbratge ampli per gaudir de la natura.
Hi podem accedir fàcilment des del carrer de les Escoles, quan aquest fa confluència amb el carrer Joan XXIII. Des d'aquí un caminet ens aboca al parc on de seguida trobem la font. També ens hi podem atansar des de la carretera C-63, on trobarem un cartell que ens l'assenyala, només caldrà seguir el passeig del Canyo i ja hi serem.


El conjunt de la font queda enclotat un parell de metres per sota del nivell de l'esplanada arbrada. Està format per un primer mur de pedra lligada on s'hi ubica la font, un segon mur enfrontat al primer que fa de respatller a un banc corregut, tots dos flanquejats per dos conjunts d'escales.

El frontal de la font està decorat amb pedretes i emmarcat per una arcada de mig punt poc fonda feta amb còdols. L'aigua raja per un broc colzat d'acer inoxidable i cau a un bassal semicircular.

Cal destacar el curiós sistema que han fet servir per evitar que la gent ompli garrafes. Es tracta d'unes barnilles d'acer inoxidable disposades de tal forma que impedeixen abastar l'aigua, però aquesta segueix brollant amb normalitat. D'aquesta manera s'estalvien clausurar la font i alhora s'asseguren que no es faci servir per a ús de boca. Tot i així, un cartell adverteix que l'aigua no és potable.

El passeig del Canyo és un dels indrets més bells i preuats de la població, mercès l'ordenació que en féu als anys quaranta l'arquitecte municipal Joaquim M. Masramon. Tot i que avui el coneixem de forma enjardinada, no sempre ha estat així.