Font dels Carlins o del Carlí


Amer (Selva )
Coordenades GPS:42.0237,2.5784Clica per veure la ubicació.
Alçada:276 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2018
Caminades:
I-274  Clica per enllaçar amb la caminada I-274.


Emplaçada a uns dos quilòmetres i mig al nord-oest en línia recta del nucli urbà d'Amer, a la riba dreta del torrent del Colomer. La font queda uns 250 metres més amunt de la font de l'Abeurador.
Us recomano visitar-la tot fent una plàcida passejada des del nucli urbà. Apropem-nos a l'antiga estació del Carrilet, situada a l'extrem occidental de la vila, on disposem d'una zona d'esbarjo i lloc per estacionar el vehicle. Ja a peu, deixem l'estació enrere i seguim per la pujada de l'Estació. Al cap d'uns 150 metres defugim per la dreta el carrer Josep Mª Folch i Torres i per l'esquerra rebutgem també la carretera que puja a Sant Martí Sacalm, nosaltres seguim de front per un ample vial de terra, coincidint amb la Ruta del Carrilet que prenem en direcció Olot. Avancem sense problemes al llarg d'aquest tram ample, planer i ben senyalitzat durant uns dos quilòmetres, fins que arribem a una cruïlla de camins; a sota a la dreta ens queda la planta d'embotellament de l'aigua Fonter, recte segueix la Ruta del carrilet, nosaltres però girem a l'esquerra en direcció oest per una pista ascendent de terra. Un bonic cartell ens assenyala la font de l'Abeurador a només 140 metres, la qual deixarem a mà dreta del camí. Al cap d'uns 175 metres més amunt som en un encreuament de camins; rebutgem el camí que surt per la dreta i porta a l'església de Sant Marçal de Colomer, nosaltres seguim recte per una pista ascendent durant només una setantena de metres, fins que trobem la font dels Carlins o del Carlí a mà dreta.


Bonica font boscana, amb aigua ben fresca, tal com podem llegir en un bonic vers gravat en un cartell de fusta, signat per S.B.B. el 2012 i que diu així:


"Si vols aigua ben fresca,
tens la font del Carlí,
si en canvi vols fer gresca
compra't sempre un bon vi".La font queda entre el camí i el torrent, amb unes escales de fusta que ens hi atansen amb facilitat.

Es tracta d'una petita construcció isolada en forma de caseta amb teuladeta a dues vessants. Està construïda en obra vista i pedra, és de planta quadrada i fa només mig metre de base per un metre d'alçada. Davant seu arrenquen dues fileres enfrontades de pedres que formen un rec obert per on desguassa l'aigua.

El seu frontal queda un xic endarrerit i és on se situa la sortida de l'aigua que brolla generosament per un broc de ferro galvanitzat i cau a una llosa de pedra on reposar les garrafes mentre s'omplen. A la llosa li han practicat un forat allargat per on cau l'aigua quan no hi ha garrafa que ho impedeix i desguassa al torrent a través del rec obert.

L'aigua d'aquesta font és considerada molt bona de gust i és habitual trobar gent omplint-ne garrafes. Durant la nostra visita vam podem xerrar una estona amb un veí d'Amer que estava aplegant aigua i ens ho va confirmar: 'Aquesta és l'aigua més bona de tota la contrada, jo la bec de sempre'. Per cert que gràcies a aquest amable veí vam poder localitzar una de les fonts més curioses de la zona i que queda a prop d'aquí, la font Pudosa del Colomer.