Font Picant de Fonter


Amer (Selva )
Coordenades GPS:42.0262,2.5825Clica per veure la ubicació.
Alçada:207 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2018
Caminades:
I-274  Clica per enllaçar amb la caminada I-274.


La localitzarem a uns dos quilòmetres i mig al nord-oest del nucli urbà, darrere de la planta embotelladora de l'aigua Fonter.
Als aparcaments de la planta embotelladora s'hi pot accedir en vehicle. Si anem d'Amer cap a Olot per la carretera C-63, quan siguem al punt quilomètric 48,8 (això és passat el polígon industrial) cal trencar a l'esquerra per un vial que en 650 metres ens hi duu. Un cop aquí ens queden a l'esquerra els molls de càrrega i a continuació les oficines. Continuem a peu uns 150 metres més per dins d'un jardí i serem davant la font.

Tingueu en compte que ens trobem dins una propietat privada i a més és una empresa d'alimentació, sigueu curosos i respectuosos amb les normes.


La font es troba dins uns jardins romàntics concebuts durant la segona dècada del segle passat. Es tracta d'una gran construcció feta tota ella amb carreus de pedra ben escairats. Queda enclotada uns cinc metres per sota del nivell de l'esplanada arbrada, a recer d'un mur principal on es troba el brollador, de dos altres murs contraposats que arrenquen en angle recte del principal i d'un conjunt d'escales que hi donen accés. Els tres murs sobresurten per damunt de l'esplanada, envoltant la font i protegint-la de la gran alçada.

Presideix la font una gran placa de pedra, d'uns 2,5 per 2,5 metres, amb el nom de la font esculpit, així com la figura d'una dona omplint una gerra d'aigua envoltada de tres ocells.

A baix hi ha la sortida de l'aigua mitjançant un gruixut broc d'acer inoxidable tallat a l'esbiaix i a sota un desguàs arran del sòl que està enllosat.

Damunt el brollador tenim un banc que serveix també de lleixa per deixar-hi les garrafes.

Possiblement una de les fonts més conegudes de la contrada. Es caracteritza per la seva mineralització dèbil i baixos continguts amb sodi, que fa que tingui un regust picant.

Les aigües minero-medicinals carbòniques d'Amer van ser conegudes a partir de l'any 1884. La Font Picant va ser declarada d'utilitat pública l'any 1903 i va esdevenir un lloc de pelegrinatge que va culminar amb el projecte d'una colònia-jardí i la construcció d'un hotel cap a la fi dels anys vint. Tot plegat se'n va anar en orris després de la Guerra Civil. Es va mantenir, tanmateix, la planta embotelladora d'aigua, de la coneguda marca Fonter, que avui dia encara continua l'activitat.

En l'actualitat és un lloc força concorregut on sempre hi ha gent recollint garrafes d'aigua, tant és així que l'Ajuntament d'Amer ha posat un cartell damunt la font advertint que no és permès omplir més de 10 litres d'aigua per persona i dia.