Font d'en Fàbregues


Amer (Selva )
Coordenades GPS:42.0202,2.5902Clica per veure la ubicació.
Alçada:203 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Maig 2018
Caminades:
I-274  Clica per enllaçar amb la caminada I-274.


Emplaçada a quilòmetre i mig al nord-oest del nucli urbà, a pocs metres del camí de la Font Picant de Fonter i uns 200 metres més enllà de la font dels Capellans.
Per arribar-hi ens apropem a l'escola Gaspart de Queralt, situada a l'extrem nord-occidental del nucli urbà, concretament al carrer de Josep Mª Folch i Torres. Just en el punt que aquest carrer descriu un revolt de 90º, ja a peu, engeguem per un ample camí de terra que marxa en direcció nord/nord-oest (no confondre amb la Ruta del Carrilet que surt uns 135 metres a l'esquerra). Inicialment el camí circula entre camps, al cap d'uns 300 metres fa un tomb a la dreta i de seguida arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra. 175 metres després, just al començament d'una corba a l'esquerra, cal abandonar l'ample vial i trencar a la dreta per un camí més estret que de seguida s'endinsa en un bosc de ribera, remuntant el riu Brugent que ens queda a la dreta. 400 metres més enllà passem a frec de la font dels Capellans, 75 metres més endavant ho fem pel costat d'una discreta font sense nom (jo li dic font Petita dels Capellans) i només un centenar de metres després, uns metres a l'esquerra, ens queda la font d'en Fàbregues.


La font està adossada al marge de la muntanya, és feta de maons vistos, de planta rectangular, d'uns tres metres d'amplada per uns quatre de fons, aixoplugada sota una volta. A banda i banda arrenquen dos murets de pedra que retenen les terres.

En el mur del fons hi trobem la porta metàl·lica que dóna accés a la mina.

A la paret lateral esquerra és on tenim la sortida de l'aigua a través d'un forat a la paret, a sota una pica rectangular d'obra arrebossada recull l'aigua.

Al llarg de la paret dreta disposem d'un banc per seure, per sota del qual surt l'aigua sobrant de la mina que va a parar a l'exterior.

Malauradament la font es troba en estat de deixadesa; bruta, plena de pintades i no raja.