Font Fresca


Amer (Selva )
Coordenades GPS:42.0193,2.5717Clica per veure la ubicació.
Alçada:426 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2018


Es troba a uns dos quilòmetres i mig al nord-oest en línia recta del nucli urbà d'Amer. La font resta dins el bosc, a 500 metres caminant de la carretera que puja a Sant Martí Sacalm, s'hi accedeix per un camí de terra que arrenca a mà dreta de la carretera si anem cap a Sant Martí Sacalm, ben indicat degut al cartell que hi ha.
Per visitar-la ens apropem a l'antiga estació del Carrilet, situada a l'extrem occidental de la vila d'Amer. Des d'aquí deixem l'estació enrere i seguim per la pujada de l'Estació. Uns 150 metres després cal girar a l'esquerra i prendre la carretera que puja a Sant Martí Sacalm. Al cap d'uns 2,5 quilòmetres, just al començar a descriure un pronunciat revolt a l'esquerra, mirem d'estacionar el vehicle.
A mig revolt a mà dreta trobarem un bonic cartell de fusta que ens assenyala la direcció a prendre per anar a la font Fresca i un altre al damunt signat el 26-4-2017 per SB, que diu així:

"'Si vols pau i no gresca
segueix aquest camí,
trobaràs la font Fresca
d'aigua millor que el vi."El corriol s'endinsa en el bosc i marxa en direcció oest. Escassos 100 metres després arribem a una bifurcació que fem a la dreta, en baixada al començament, després pujarà una mica. Al cap d'uns 300 metres creuem un petit torrent gràcies a un pontet de fusta i una mica més amunt travessem a gual el mateix torrent. De seguida som davant la font.


La font Fresca es localitza en un dels paratges mes bucòlics de la zona, molt fresc i ombrívol, amb molta vegetació.

L'aigua que degoteja pel marge és recollida en un petit bassal de pedra, surt per un broc de fusta de castanyer, cau a un bassal i després desguassa a través d'un canal obert de fusta.

Igual que les altres fonts de la zona aquesta també ha estat recuperada i restaurada pels veïns d'Amer. La restauració i recuperació va ser una de les més difícils de dur a terme, ja que sortia aigua per diferents llocs i va ser complicat canalitzar-la en un únic punt.