Font de Mossèn Guiu


Berga (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1112,1.8357Clica per veure la ubicació.
Alçada:861 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2018
Caminades:
I-275  Clica per enllaçar amb la caminada I-275.


Es troba a un tres quilòmetres al nord/nord-oest de la ciutat de Berga, és situada a la vora dreta de la riera de Metge, al lloc anomenat l'Estret del Guiu i dins la zona de lleure de la Font Negra. S'hi accedeix fàcilment des de la carretera de Berga a Queralt.
Per arribar-hi des de la C-16, sortirem a Berga-nord i anirem a buscar la BV-4241 en direcció Sant Llorenç de Morunys fins el desviament cap al Santuari de Santa Maria de Queralt, que prenem a la dreta. Continuem per la BV-4242 durant 1,2 quilòmetres, això és poc abans del desviament a Rasos de Peguera. A l'esquerra de la carretera tenim el primer aparcament de la zona d'esbarjo de la Font Negra on podem estacionar el vehicle. Només cal travessar un petit pont que salva la riera de Metge i ja som a la font.
El conjunt està format per una llarga terrassa allargada i enlairada respecte la riera, a recer del marge de la muntanya i d'un parell de llargs bancs per seure que alhora ens protegeixen de la riera i delimiten l'espai. S'hi accedeix de dues maneres; a través del pontet que salva la riera i també per un corriol que surt per l'esquerra de la font i que enllaça amb el camí de Queralt.


Son dos els brolladors d'aquesta font, separats uns 5 metres l'un de l'altre i separats per un banc. El de més a l'esquerra queda enfront del pont i és un broc d'acer inoxidable per on brolla l'aigua que cau a un bassal quadrat. El segon brollador queda més a la dreta i és un broc de pedra per on raja l'aigua que es recull de les roques.

Font dedicada a mossèn Guiu, tal com ens ho recorda una llosa de pedra amb un vers del poema 'Donar nom a una font' escrit pel poeta Ramon Vinyes i Cluet.

De sempre ha estat una font molt vinculada a la vida ciutadana de Berga i ben popular a la comarca, fins el punt d'haver-hi cues de gent per agafar-ne aigua, que segons el saber popular va bé per a molts mals.

La font queda dins del paratge de la Font Negra, un dels espais més concorreguts per la gent de la comarca però també per als visitants foranis. Un bonic espai situat a tocar de la riera de Metge i envoltat d'arbres el fan un lloc fresc i ombrívol a l'estiu. A la tardor o a l'hivern amb la caiguda de les fulles és un lloc de conte de fades. Hi trobarem una atractiva zona de pícnic repartida en diferents espais, amb caminets, ponts de fusta, vegetació i molta aigua que la fan ideal per fer-hi parada.