Font del Poeta Ramon Vinyes


Berga (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1119,1.8339Clica per veure la ubicació.
Alçada:891 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juny 2018
Caminades:
I-275  Clica per enllaçar amb la caminada I-275.


Localitzada a un tres quilòmetres al nord/nord-oest de la ciutat de Berga, dins la zona de lleure de la Font Negra. Queda per sota del segon aparcament i molt a prop de la carretera de Berga a Queralt.
Per arribar-hi des de la C-16, sortirem a Berga-nord i anirem a buscar la BV-4241 en direcció Sant Llorenç de Morunys fins el desviament cap al Santuari de Santa Maria de Queralt, que prenem a la dreta. Continuem per la BV-4242 durant 1,2 quilòmetres, a l'esquerra obviem el primer aparcament de la zona d'esbarjo de la Font Negra. Seguim 150 metres més i trobem el segon aparcament on podem estacionar el vehicle. Al final de l'aparcament arrenquen unes escales en baixada que ens aboquen a la vergonyosa font del Poeta Ramon Vinyes.


La font queda a peu de les escales, mig amagada darrere d'un arbre i coberta de vegetació. Quan raja, l'aigua regalima per la roca i és recollida en un bassal semicircular de pedra.

Font dedicada al poeta Ramon Vinyes (Berga, 1882 - Barcelona, 1952). Una placa l'homenatge amb un vers del seu poema "Donar nom a una font" que dedicà a la veïna font de Mossèn Guiu i que diu així:


'Quin triomf de poeta
no ser res més, res més,
que el nom d'una fonteta!'.


La font queda dins del paratge de la Font Negra, un dels espais més concorreguts per la gent de la comarca però també per als visitants foranis. Un bonic espai situat a tocar de la riera de Metge i envoltat d'arbres el fan un lloc fresc i ombrívol a l'estiu. A la tardor o a l'hivern amb la caiguda de les fulles és un lloc de conte de fades. Hi trobarem una atractiva zona de pícnic repartida en diferents espais, amb caminets, ponts de fusta, vegetació i molta aigua que la fan ideal per fer-hi parada.