Font Negra


Berga (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1127,1.8323Clica per veure la ubicació.
Alçada:904 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Juny 2018
Caminades:
I-275  Clica per enllaçar amb la caminada I-275.


La localitzem a uns tres quilòmetres al nord/nord-oest de la ciutat de Berga, a la vora esquerra de la riera de Metge i dins el paratge que duu el seu nom. Concretament, si pugem cap a Queralt, abans de travessar la riera, la font queda sota un fort revolt a l'esquerra; abans del pont, un ample camí hi baixa per l'esquerra.
Per arribar-hi des de la C-16, sortirem a Berga-nord i anirem a buscar la BV-4241 en direcció Sant Llorenç de Morunys fins el desviament cap al Santuari de Santa Maria de Queralt, que prenem a la dreta. Continuem per la BV-4242 durant 1,2 quilòmetres, a l'esquerra obviem el primer aparcament de la zona d'esbarjo de la Font Negra. Seguim 150 metres més i trobem el segon aparcament on podem estacionar el vehicle. Al final de l'aparcament continuem una cinquantena de metres pel voral de la carretera, fins que trobem un ample camí descendent que surt per l'esquerra i ens aboca a una allargada esplanada, al final de la qual es troba aquesta emblemàtica font.


Aquesta cabalosa font presideix una allargada esplanada arbrada que resta entre la carretera i la riera, ben arranjada amb taules i bancs de fusta per poder fer-hi una estada. Al llarg del mur que sustenta la carretera disposem d'un banc corregut fet d'obra vista amb respatller de lloses de pedra i a l'altre costat uns bancs també de maons que alhora fan de barana per protegir-nos de la riera. Una obertura al costat de la font dóna accés al registre de la cisterna de captació.

La font queda inserida en el robust mur de pedra que sustenta la carretera, dins una cavitat a la roca. Habitualment l'aigua brolla per la part de dalt i passa a una pica des d'on desguassa a la riera. En episodis plujosos però, l'aigua surt abundantment per tot arreu, inundant l'esplanada i fent impossible acostar-s'hi sense mullar-se els peus.

És potser la font més abundosa de totes les de la conca, part del seu abundós cabal és aprofitat per l'abastament de la ciutat de Berga. Uns 20 metres per sobre té un sobreeixidor pel que surt, els dies de pluja forta, un cabal superior al de la font.

La font queda dins el paratge que duu el seu nom, un dels espais més concorreguts per la gent de la comarca però també per als visitants foranis. Un bonic espai situat a tocar de la riera de Metge i envoltat d'arbres el fan un lloc fresc i ombrívol a l'estiu. A la tardor o a l'hivern amb la caiguda de les fulles és un lloc de conte de fades. Hi trobarem una atractiva zona de pícnic repartida en diferents espais, amb caminets, ponts de fusta, vegetació i molta aigua que la fan ideal per fer-hi parada.