Font de Corbera


Castellar del Riu (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1244,1.8073Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,424 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2018


Es troba al costat del santuari de Corbera, situat a la part nord-oriental del terme municipal de Castellar del Riu, enlairat per damunt del veïnat d'Espinalbet.
S'hi accedeix des de la carretera BV-4243 de Berga als Rasos de Peguera. Al punt quilomètric 4,1, just davant del càmping Fontfreda, es pren l'estreta carretera asfaltada a la dreta, indicada Espinalbet, que no es deixa fins a arribar al santuari després de 2,6 quilòmetres.


De fet, més que una font, és un dipòsit que recull les aigües de la font del Pla dels Freixes. Es tracta d'una construcció de pedra inserida al marge de la muntanya, de planta quadrada i coberta arrodonida. Una única obertura quadrada dóna accés al seu interior. Dins, sota una volta, hi tenim una cisterna que s'omple d'aigua per a us del santuari.

Es construí l'any 1775, juntament amb la porxada del santuari, una pedra amb aquesta data gravada al capdamunt ens ho confirma.

El santuari adjacent, de construcció no gaire aparent, succeeix a l'anterior romànic. Està format per un conjunt d'edificis adossats al voltant de l'església, en un dels quals hi ha gravada la data de 1721. L'església és d'una sola nau amb capelles laterals, amb un presbiteri quadrat que acull el cambril. S'hi troba la imatge de la Mare de Déu de Corbera que és del segle XV.