Fonts del Lledó


Berga (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1031,1.8415 Clica per veure la ubicació.
Alçada:715 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Juny 2018


Erigides dins la ciutat de Berga, a l'entrada del parc que duu el seu nom, concretament al capdamunt del passeig del Lledó.


La cabalosa font és un robust mur de carreus de pedra ben escairats, delimitada a banda i banda per dos parterres amb plantes.

L'aigua brolla generosament per tres brocs de pedra que omplen un llarg abeurador fet amb lloses de pedra.

Al capdamunt del frontal hi ha el registre metàl'lic que dóna accés a la cisterna de captació.

El Parc del Lledó és el més gran de la ciutat, amb una extensió d'unes tres hectàrees. Ofereix diferents possibilitats d'esbarjo, amb fonts, passeigs de llarg recorregut, estany, tauler gegant d'escacs, zona de jocs infantils i auditori amb forma d'amfiteatre a l'aire lliure. Les diferents espècies herbes que es troben al Parc de Lledó constitueixen un museu botànic viu de la flora del Berguedà. La darrera remodelació s'inaugurà l'any 1983, i en el disseny es potencià la permanència i la recuperació d'aquells elements que des de sempre l'havien caracteritzat: la font, els pilars d'entrada amb els xiprers i els pollancres.

En aquest indret es localitzava des de l'època medieval una important zona d'horts. Aquests horts, situats fora del perímetre emmurallat i en part propietat del convent de Sant Francesc, es regaven amb l'aigua d'aquestes fonts. El safareig del Lledó, un dels tres que encara es conserven a la ciutat, emplaçat una vuitantena de metres passeig avall, també n'aprofitava l'aigua.