Font Freda


Castellar del Riu (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1091,1.7938 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,260 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Juny 2018


Emplaçada a l'extrem sud de l'extens terme municipal de Castellar del Riu, dins la zona coneguda com els Fangassos. La font queda a uns 700 metres al sud-oest del càmping Fontfreda i a escassos 20 metres de la llera dreta del torrent de l'Alou.
La font no està assenyalada però gràcies a l'amabilitat dels propietaris del càmping Fontfreda vaig poder localitzar-la, intentaré fer-vos cinc cèntims.
Situem-nos doncs a les portes del càmping Fontfreda, això és al quilòmetre 4 de la carretera BV-4243 que puja de Berga als Rasos de Peguera. Ja a peu prenem un camí carreter que surt del costat del càmping, vorejant-lo en sentit sud-oest. A l'esquerra ens queda el filat que delimita les instal·lacions del càmping i a la dreta la carretera que de mica en mica ens anem allunyant. Quan s'acaba el càmping comença una finca privada a l'esquerra, també protegida per un filat. Al cap de mig quilòmetre des de la carretera arribem a una bifurcació amb una caseta d'obra a mà esquerra; defugim el brancal que per la dreta se'n va a Campllong i fem a l'esquerra, planerament per una ampla pista. 135 metres després travessem a gual el torrent de l'Alou i una quarantena de metres després comencem a descriure un revolt a l'esquerra. En aquest punt cal abandonar l'ample vial i trencar a la dreta però mantenint la direcció sud-oest. Passem entre uns arbres i sortim a una clariana. A l'altra banda de la clariana, uns 30 metres més enllà i mig amagada en un clap d'arbres, trobem la solitària font.


Es tracta d'una surgència natural que dóna nom a l'indret. L'aigua brolla generosament per sota d'un munt de pedres amuntegades mitjançant un broc de planxa i cau directament al terra, per on s'escola fins alimentar el torrent de l'Alou que té a tocar.