Font de la Pleta del Bosc


Meranges (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4425,1.7602Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,871 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2020
Caminades:
I-277  Clica per enllaçar amb la caminada I-277. I-298  Clica per enllaçar amb la caminada I-298.


Localitzada a uns 2,2 quilòmetres a l'oest en línia recta del nucli urbà de Meranges. La font es troba dins el bosc de Meranges, a l'indret anomenat la Pleta del Bosc de qui rep el nom.
Hi ha diferents maneres d'accedir-hi, jo us ho explicaré des del pla de Campllong. Per arribar-hi cal prendre la carretera N-260 que duu de Puigcerdà a la Seu d'Urgell. Quan siguem al punt quilomètric 187,9, això és just haguem passat Ger si venim de Puigcerdà, cal agafar la carretera GIV-4031 en sentit nord durant uns 10 quilòmetres, fins a Meranges. Es travessa el poble de Meranges i es continua per la carretera asfaltada en sentit nord-oest. Al cap de 750 metres l'estreta carretera creua el petit nucli de Girul i s'enfila en sentit nord-oest cap als estanys de Malniu que estan ben assenyalats. Uns 1,75 quilòmetres més amunt, just quan comencem a descriure un revolt tancat de 180º a la dreta, veurem un prat a mà esquerra, és el pla de Campllong, on disposem d'una esplanada per estacionar el vehicle i començar la caminada.
A partir d'aquí cal seguir la ruta número 106 dels senders de Cerdanya durant aproximadament 1,7 quilòmetres de distància i uns 160 metres de desnivell positiu. La ruta està perfectament assenyalada amb les característiques marques grogues amb el número de la ruta escrit en color negre, no hi ha pèrdua.


Aquesta bonica font boscana està feta amb pedra del país lligada. És una petita construcció isolada formada per un muret de pedra en forma esglaonada rematat amb una pedra de granit.

L'aigua brolla per un broc colzat de ferro i cau a una pica de pedra buidada d'una sola peça que descansa en un pedestal de pedra.
Entre el broc i la pica hi ha una llosa de pedra disposada en pla que ressalta respecte les altres.

L'estiu del 2020 no rajava, però sembla que s'hagi trencat la canalització que alimenta la font, doncs pels voltants corria aigua arreu.