Font del Collet de Plaferrant


Meranges (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4420,1.7544Clica per veure la ubicació.
Alçada:2,009 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2018
Caminades:
I-277  Clica per enllaçar amb la caminada I-277.


La localitzem al Collet de Plaferrant, situat a uns 2,8 quilòmetres a l'oest en línia recta del nucli urbà de Meranges, a l'indret anomenat Bosc de la Font del Socàs. La font es troba a peu de la pista forestal que puja al rec del Torer.
Hi ha diferents maneres d'accedir-hi, jo us ho explicaré des del pla de Campllong. Per arribar-hi cal prendre la carretera N-260 que duu de Puigcerdà a la Seu d'Urgell. Quan siguem al punt quilomètric 187,9, això és just haguem passat Ger si venim de Puigcerdà, cal agafar la carretera GIV-4031 en sentit nord durant uns 10 quilòmetres, fins a Meranges. Es travessa el poble de Meranges i es continua per la carretera asfaltada en sentit nord-oest. Al cap de 750 metres l'estreta carretera creua el petit nucli de Girul i s'enfila en sentit nord-oest cap als estanys de Malniu que estan ben assenyalats. Uns 1,75 quilòmetres més amunt, just quan comencem a descriure un revolt tancat de 180º a la dreta, veurem un prat a mà esquerra, és el pla de Campllong, on disposem d'una esplanada per estacionar el vehicle i començar la caminada.
A partir d'aquí cal seguir la ruta número 106 dels senders de Cerdanya durant aproximadament 3,4 quilòmetres de distància i uns 275 metres de desnivell positiu, fins que assolim el Pla de Matons, on s'acaba la ruta 106. Fins aquí la ruta està perfectament assenyalada amb les característiques marques grogues amb el número de la ruta escrit en color negre, no hi ha pèrdua.
A l'extens Pla de Matons hi trobarem un pal informatiu que ens ajudarà a seguir i una pista forestal que el travessa de sud a nord; a l'esquerra cap el sud aniríem a petar a la pista que uneix Meranges amb Éller passant per la Roca Escorxada, nosaltres la prenem a la dreta en direcció més aviat nord, cap al rec del Torer. La pista és planera i assolellada, ben agradable de fer. Sense cap distracció, mig quilòmetre més enllà arribem al collet de Plaferrant, on hi trobem una petita bassa a mà dreta i la font homònima a mà esquerra de la pista. Les vistes son magnífiques.


En algun web i també a Wikiloc l'he vist anomenada com a font del Pla de Matons, penso que equivocadament doncs el Pla de Matons queda mig quilòmetre al sud-est.

Aquesta agraïda font està adossada al marge i lleugerament enclotada respecte del camí, amb dos esglaons que ens faciliten l'accés i un muret de pedra que l'envolta i alhora delimita l'espai.

Una paret a dos nivells feta amb pedra del país li fa de frontal a la font al mateix temps que reté les terres. L'aigua brolla per la part de baix del frontal a través d'un gruixut broc de plàstic i cau directament al terra formant un bassal.

A l'esquerra de la font disposem d'un banc de pedra per seure.

Curiosament, el conjunt de la font està protegit per unes estaques de fusta i un filferro per evitar que el bestiar la malmeti. Els animals no tenen cap problema per sadollar la set, doncs a l'altra banda de la pista hi ha una petita bassa.