Font de Can Tries


Gavà (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.3141,1.9880Clica per veure la ubicació.
Alçada:47 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2018
Caminades:
I-278  Clica per enllaçar amb la caminada I-278.


Localitzada als afores del nucli urbà de Gavà, prop del veïnat de Can Tries. La font està situada a escassos 125 metres al sud-oest de la masia de Can Tries de qui rep el nom, a la riba esquerra de la riera de Sant Llorenç i just a l'altra banda del parc infantil.
Advertir-vos que des del parc infantil no ens hi podem atansar directament, un alt mur separa la font de la riera, però seguidament us dic com accedir-hi: Ens apropem al veïnat de Can Tries, concretament ens situem al capdavall del carrer del Riu Llobregat, just on s'acaba l'asfalt. Un cop aquí i a peu engeguem a peu per una pista que arrenca per la dreta i baixa a buscar la riera de Sant Llorenç, la qual assolim de seguida. Veurem que a mà dreta hi ha unes bigues de ferro clavades al terra per impedir el pas dels vehicles, nosaltres continuem a l'esquerra pel mig de la riera, però al cap d'una trentena de metres l'abandonem i trenquem a la dreta per un ample camí ascendent. Uns 50 metres més amunt arribem a un encreuament; de tots els camins prenem el de la dreta, barrat amb una cadena. El nou camí marxa en direcció sud-est cap a la masia de Can Tries. Doncs quan portem caminats uns 100 metres des de la cadena, ja veurem a sota nostre i a mà dreta la font de Can Tries, la primera d'avui.


El que veiem avui dia és un doble i robust mur de pedra lligada, amb una obertura allargada entremig. En una de les bandes s'hi ubica la sortida de l'aigua a través d'un curt tub de plàstic situat a la part baixa. No disposa de pica, quan raja, l'aigua cau directament al terra.

Malauradament la font i l'entorn es troba deixat i brut, ple de vegetació que colga el mur i molta brutícia arreu.

Aquesta font té un valor simbòlic molt especial per a la barriada. Molts veïns recorden que, els primers anys, quan el barri tot just s'havia començat a edificar, en ple franquisme, al marge de la legalitat i sense els serveis bàsics essencials, l'aigua d'aquesta font era un element indispensable per cuinar i beure.

La font és la sortida d'aigua d'una antiga mina excavada sota terra a finals del segle XVIII, i que subministrava aigua a un molí fariner avui desaparegut. També va subministrar aigua, durant dècades, al poble de Gavà, fins que fou abandonada als anys quaranta del segle XX. L'aigua d'aquesta mina, segons els antics, era la més bona de tota la contrada. Part de la mina va ser destruïda a inicis del segle XXI per construir la gran bassa de laminació, però en aquest punt hom va obrir una petita sortida que permet fluir l'aigua. Antigament, aigües avall, hi havia hagut una altra sortida que fornia d'aigua al barri de Can Tries, d'aquí el nom de la font.