Font de l'Avellanosa


Gavà (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.3141,1.9746Clica per veure la ubicació.
Alçada:120 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2018
Caminades:
I-278  Clica per enllaçar amb la caminada I-278.


Localitzada a uns 2,5 quilòmetres al nord-oest en línia recta del nucli urbà de Gavà, a la llera de la riera del Fangar. La font queda per sota de la pista forestal de Ca n'Amat, a escassos 100 metres al nord-est de la font del Fangar i molt a prop de la tremuja de les mines de Rocabruna.
La manera més ràpida d'arribar-hi és situant-nos al punt quilomètric 3,8 de la carretera BV-2041 que porta de Gavà a Begues, això és mig quilòmetre abans d'arribar al veïnat de Bruguers si venim de Gavà. Aquí podem deixar el cotxe i continuar a peu. En aquest punt engeguem en sentit nord per una pista forestal barrada amb una cadena, és l'anomenat camí de Ca n'Amat. Poc després de saltar la cadena som en una bifurcació que fem a l'esquerra, 375 metres més endavant defugim un camí a l'esquerra que puja a les mines de Rocabruna. 175 més enllà deixem a mà dreta el corriol que baixa a la font del Fangar i encara no 100 metres més endavant trenquem a la dreta per un caminet descendent que marxa en sentit sud. Només una vintena de metres més avall trobarem a mà esquerra i a peu de terra una rajola amb el nom de la font de l'Avellanosa. Doncs la font queda just per sota del camí a mà esquerra, a la llera dreta del torrent del Fangar. S'hi accedeix baixant unes escales artesanals molt malmeses.


La font queda en una clotada del torrent, formada només per quatre pedres adossades al marge i un broc de ferro situat a la part de baix per on brolla l'aigua que forma un petit bassal al terra i desguassa directament al torrent.

Damunt del brollador hi ha una rajola de terrissa amb el nom de la font.

Aquesta font va ser restaurada l'any 2007 pels voluntaris del Grup Ecologista Quercus. Es va iniciar la recerca de la font, les referències eren incertes, però tot i així van descobrir surgències d'aigua que possibilitaven la construcció d'una font de nova planta. Va ser en aquests moment que van observar que el perfil del torrent del Fangar havia estat probablement modificat artificialment a efectes de retenir l'aigua. Després d'extreure una bona porció de terra i delmar els crancs americans que hi habitaven, es va construir una font de bell nou amb pedra seca. Malauradament, en estar situada al costat d'un camí, ha estat la més maltractada de totes, i un seguit d'actuacions a la riera del Fangar amb maquinaria pesant, promogudes per l'Administració, l'ha perjudicada greument en dues ocasions diferents.