Font de Viliella


Viliella (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4158,1.6947Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,561 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2018


Emplaçada dins el poble, a l'anomenada carretera Vella de Viliella, que és el camí d'Aransa.
Per anar a Viliella ens aproparem a Martinet per la carretera N-260 que va de Puigcerdà a la Seu d'Urgell. Un cop a Martinet ens desviarem per la carretera LV-4036 cap a Lles de Cerdanya. Creuem Lles de Cerdanya i ens dirigim cap a l'estació d'esquí de fons de Lles però només mig quilòmetre després d'haver deixat Lles enrere trenquem a la dreta per una carretereta que ens durà a Viliella seguint les indicacions. Entrem al nucli urbà de Viliella pel carrer Major. Una mica més de 100 metres després som en un encreuament; cal anar a l'esquerra i serem en una placeta amb la font a mà dreta.


La font es troba aixoplugada sota un porxo allargat, d'uns deu metres d'amplada, sustentat per la paret principal i dues de laterals. La teulada és de teules àrabs a una vessant amb embigat de fusta.

A l'esquerra de la paret del fons és on s'hi ubica la sortida de l'aigua a través de dos brocs de ferro disposats a dos pams de distància i al mateix nivell. L'aigua cau primer a una pica de pedra buidada i després passa a un llarg abeurador que forma angle recte resseguint les parets.

Damunt dels brolladors hi ha un registre de fusta que dóna accés a la cisterna de captació.