Font dels Tres Canons


Els Banys de Sant Vicenç (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3684,1.5943Clica per veure la ubicació.
Alçada:813 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2018


La font està ubicada darrere l'hotel balneari Sant Vicenç, dins les seves instal·lacions, per tant en una finca privada.
L'hotel es troba a peu de la carretera N-260 que uneix La Seu d'Urgell amb Puigcerdà, concretament al punt quilomètric 214,5.
Per anar a la font, ens situem davant la porta d'entrada al restaurant i caminem cap a la capella, la qual deixem a la dreta alhora que engeguem per un camí descendent que gira a la dreta, vorejant els edificis que portem a la dreta. Al cap d'uns 75 metres trobarem a la dreta la font dels Tres Canons, sota l'edifici i a peu d'una rampa que puja.


Els Banys de Sant Vicenç és un petit nucli de població pertanyent al municipi del Pont de Bar, situat a la vorera dreta del Segre.
Està compost per l'hotel balneari que dóna nom al poble, la caseria i la capella de la Mare de Déu del Remei. El lloc és esmentat des del segle X i des del 1775 que ha estat regentat ininterrompudament per la família Pal. A mitjans del segle XIX es construeix l'hotel balneari a l'indret on hi havia hagut un antic hospital o hostal de traginers. Vers el 1890 s'aixeca el nou edifici proper al vell. Es conreen els jardins i s'arreglen les fonts. L'edifici més nou s'està deteriorant des del 1939 i és fora d'ús. Actualment s'ha tornat a l'establiment original i s'han ampliat algunes dependències.

La font queda integrada a la paret de pedra de l'edifici. El seu frontal enrajolat queda endarrerit dos pams de la façana mitjançant una volta. A sota i a l'exterior tenim la sortida de l'aigua a través dels tres forats que donen nom a la font, el del mig té un broc de ferro. A sota hi ha un bassal semicircular que recull les aigües.

Les aigües d'aquest balneari, sulfurades càlciques i silicatades, brollen a 42°C i diuen que són molt indicades per a combatre el reumatisme i les malalties de la pell, leucorrees, endometritis i cloranèmies.

Al costat de la font hi ha un banc de pedra per seure.

Sembla ser que prop d'aquesta font n'hi ha una altra que no vaig poder conèixer, la font de la Figuera.