Font de Bar


Bar (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3585,1.6393Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,192 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2018


Emplaçada al bell mig de poble, a la plaça de l'Església.
L'accés a Bar és al punt quilomètric 211,3 de la carretera N-260 que duu de la Seu d'Urgell a Puigcerdà, on es pren una carretera revirada que 4 quilòmetres més amunt arriba a una bifurcació; es defuig el brancal de la dreta que condueix a Toloriu i es pren el de l'esquerra. Encara no mig quilòmetre més enllà serem al capdamunt del poble, on us aconsello estacionar el vehicle i fer un tomb pel poble a peu. Des de l'aparcament ja veureu l'església parroquial de Sant Esteve, doncs al seu davant hi ha la font.


Es tracta d'una bonica construcció isolada, mig aixoplugada sota un porxo de teules àrabs a dues vessants amb embigat de fusta, sustentat per quatre columnes de pedra.

El conjunt està format per la font, un abeurador i un safareig. Tot fet ha estat obrat amb pedra lligada del país.

La font queda fora del porxo, en un extrem del conjunt. Un pilar de pedra, de base quadrada i uns dos metres d'alçada, és el cos de la font. L'aigua brolla generosament per un broc colzat d'acer inoxidable i cau a l'abeurador. Sota el broc disposem de tres barnilles de ferro per recolzar les galledes o garrafes mentre s'omplen.

Sota el porxo hi ha el safareig, d'una sola bassa de planta rectangular, amb el pla inclinat a dos dels laterals per poder esbandir amb comoditat.

L'abeurador forma angle recte, xamfranat a la cantonada. Arrenca sota la font i envolta dos dels laterals del safareig.

Darrere i a la dreta de la font tenim dos bancs de pedra per seure.

Si anem vint metres en direcció al mirador, veurem sota la façana d'una de les cases de mà dreta, una bassa plena d'aigua. La bassa queda sota una volta de pedra i acollida per un muret de pedra de forma semicircular. Sembla ser el sobrant de la font que omple aquesta bassa, harmonitzant encara més aquest bonic poble.