Font de Toloriu


Toloriu (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.36206,1.6284Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,232 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2018


Erigida al carrer de la Font, just a l'entrada del poble.
L'accés a Toloriu és al punt quilomètric 211,3 de la carretera N-260 que duu de la Seu d'Urgell a Puigcerdà, on es pren una carretera revirada que 4 quilòmetres més amunt arriba a una bifurcació; es defuig el brancal de l'esquerra que condueix a Bar i es pren el de la dreta. 800 metres enllà serem en una cruïlla; per l'esquerra aniríem cap al Querforadat, nosaltres seguim per la dreta. Al cap de només 150 metres som a l'entrada del poble, amb la font a la nostra dreta. Us aconsello estacionar el vehicle i fer un tomb pel poble a peu; l'església de Sant Jaume, la Torre del Moro i la capella del Roser son els edificis més remarcables.


El conjunt està format per la font, un llarg abeurador i el safareig.

La font queda arrambada a una casa del poble. Es tracta d'una construcció de pedra de base rectangular i teulada a una sola vessant feta amb grans lloses. La cisterna de captació de l'aigua es troba al seu interior, a la part del darrere. El frontal de la font queda endarrerit un metre respecte la façana mitjançant una volta de pedra en forma de plec de llibre.

L'aigua raja per un curt broc de ferro ubicat al mig del frontal i a la part baixa i omple el safareig. Al lateral esquerra de la font també hi ha una aixeta de polsador que aboca aigua de la xarxa a l'abeurador.

Es tracta d'una antiga font, tal com ho demostra la inscripció en una pedra al capdamunt del frontal amb la data 1878. A sota, en una placa de ciment que tapa un antic registre d'accés, hi ha la inscripció1965, possiblement corresponent a alguna restauració.

En quan a l'abeurador, està fet d'obra arrebossada, és vegada i mitja més llarg que ampla és la font i queda un xic aixoplugat sota la volta de la font.

El safareig queda al costat dret de la font i al darrere de l'abeurador, també està fet d'obra arrebossada, és d'una sola bassa de planta rectangular i té dos dels laterals amb el pla inclinat per poder esbandir amb comoditat. Un muret de pedra al costat del safareig delimita l'espai.