Font de Bonabre


Toloriu (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3596,1.6277Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,244 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2018


La localitzem a uns 300 metres al sud en línia recta del poble de Toloriu, a l'indret anomenat Bonabre de qui rep el nom.
L'accés a Toloriu és al punt quilomètric 211,3 de la carretera N-260 que duu de la Seu d'Urgell a Puigcerdà, on es pren una carretera revirada que 4 quilòmetres més amunt arriba a una bifurcació; es defuig el brancal de l'esquerra que condueix a Bar i es pren el de la dreta. 800 metres enllà serem en una cruïlla; per l'esquerra aniríem cap al Querforadat, nosaltres seguim per la dreta en direcció a Toloriu, però no hi arribem, aparquem el cotxe de seguida en el voral de la carretera.
Escassos 25 metres després de la cruïlla cal trencar a l'esquerra per un camí de terra que marxa en sentit sud/sud-oest. Al cap de 200 metres defugim un camí que surt per l'esquerra i tan sols 75 metres més enllà som al costat de la font que ens queda a mà esquerra.


El conjunt de la font queda adossat al marge, amb un robust mur obrat en pedra del país que reté les terres. Forma un angle obert, fa uns vuit o nou metres d'amplada i uns tres i mig d'alçada a la part més alta.

Dos petits murets enfrontats arrenquen en perpendicular del principal, separats uns dos metres i mig l'un de l'altre. A la part de dalt del muret de l'esquerra tenim un broc de plàstic que aboca l'aigua a un primer abeurador allargat de fibra folrat de pedra. A la part de dalt del muret de la dreta hi ha una aixeta de polsador que també omple el mateix abeurador.

L'aigua sobrant del primer abeurador passa a un segon, d'iguals caraacterístiques, disposat a la dreta.

Clavat a la paret principal hi ha un cartell metàl'lic amb el nom de la font i l'advertiment de que l'aigua no ha estat tractada.