Font dels Safareigs


Santa Oliva (Baix Penedès )
Coordenades GPS:41.2539,1.5488 Clica per veure la ubicació.
Alçada:96 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2018


Situada als afores del poble per l'oest. El carrer de la Planeta ens aboca directament a la plaça del Castell, des d'on podem accedir a la font i als safareigs.


El conjunt està molt ben endreçat. És allargat, delimitat per murs de pedra rematats amb rajoles de terrissa, enclotat un parell de metres respecte de la plaça i amb escales a ambdues bandes que ens faciliten l'accés. Està format per la pròpia font, un llarg safareig i un altre de més petit. Un parell de moreres ombregen l'espai.

La font que alimenta els safareigs és obrada en pedra. L'aigua brolla de la part més alta a través d'un forat practicat a una pedra, cau a una primera pica de pedra buidada molt petita, vessa en cascada a una altra pica de mida mitjana, després a una tercera més gran que les altres i acaba omplint el safareig.

El safareig principal queda a continuació de la font i a recer del mur de pedra que sustenta el carrer del damunt. És fet de pedra i obra arrebossada, consta d'una sola bassa, fa uns dotze metres de llargada per metre i mig d'amplada. Una de les seves bandes té les lloses inclinades per poder esbandir amb més comoditat.

El rentador petit queda separat del principal, amb unes escales que ens hi atansen.

Aquests safareigs van ser construïts al segle XIX i es van convertir en un dels tradicionals àmbits de relació social de les dones del poble. Van ser reconstruïts el 1944 i restaurats l'any 2000, tal com ho indica un bonic mosaic de rajoles.

El terme de Santa Oliva és especialment ric en aqüífers. L'aigua és, doncs, un element d'identitat del poble, la manifestació plàstica de la qual són les diverses fonts públiques que es poden trobar a diversos indrets del poble.