La Fonteta


La Joncosa del Montmell (Baix Penedès )
Coordenades GPS:41.3161,1.4501Clica per veure la ubicació.
Alçada:428 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2018


Erigida a uns 300 metres a ponent en línia recta del poble de La Joncosa del Montmell i a només 150 metres de la carretera del Montmell.
Des de La Bisbal del Penedès ens apropem a La Joncosa del Montmell per la carretera TV-2401, però no entrem al seu nucli urbà, el deixem a la dreta i continuem per la mateixa carretera. Uns 325 metres passada l'entrada del poble, cal desviar-nos a la dreta per la carretera del Montmell, una pista asfaltada que duu a la zona de lleure del Montmell, ben assenyalada. 350 metres més amunt podem estacionar el cotxe al voral i continuar a peu.
En aquest punt engeguem per un camí carreter que surt a mà dreta en sentit nord-est. Una quarantena de metres després arribem a peu d'unes vinyes; el camí les travessa mantenint la direcció. Només 70 metres després, quan ja s'ha acabat la vinya de la dreta, cal estar atents, doncs la font queda per sota del camí a mà dreta.


Es tracta d'una construcció de pedra de diferents tonalitats. La paret principal és la que sustenta el camí i alhora allotja el brollador, fa uns dos metres d'amplada per uns tres d'alçada. A banda i banda de la paret principal arrenquen dos contraforts en angle obert que delimiten l'espai.

L'aigua brolla de la part baixa de la paret principal a través d'un broc de ferro i cau al terra formant un petit bassal.

El desguàs de la font alimenta una bassa natural de forma allargada situada uns metres per sota.