Font del Montmell


El Montmell (Baix Penedès )
Coordenades GPS:41.3282,1.4542Clica per veure la ubicació.
Alçada:609 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2018


Localitzada dins el bosc, a quilòmetre i mig al nord en línia recta del poble de La Joncosa del Montmell, uns 175 metres al sud-oest de l'església Nova del Montmell i molt a prop de la zona de lleure del Montmell.
Des de La Bisbal del Penedès ens apropem a La Joncosa del Montmell per la carretera TV-2401, però no entrem al seu nucli urbà, el deixem a la dreta i continuem per la mateixa carretera. Uns 325 metres passada l'entrada del poble, cal desviar-nos a la dreta per la carretera del Montmell, una pista asfaltada i ben assenyalada que duu a la zona de lleure del Montmell. Al cap de 600 metres passem a frec de la font del Camí de les Ermites que deixem a l'esquerra. Poc després s'acaba l'asfalt i esdevé una pista de terra en bon estat. Quilòmetre i mig més amunt arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra, seguint els cartells de l'àrea d'esbarjo. 600 metres més endavant girem a l'esquerra i en poc més de 150 metres serem a l'aparcament de la zona de lleure on estacionem el cotxe.
Ja a peu enfilem muntanya amunt per dins el bosc i ens atansem a peus de l'església Nova del Montmell que ens resta a només un centenar de metres al nord-oest. Un cop aquí cal cercar un caminet que arrenca darrere l'església i marxa en sentit sud-oest en lleugera baixada. De seguida deixem una construcció de pedra a la dreta i escassos 115 metres més enllà som al costat de la font.


Bonica font i molt ben arranjada, tota ella feta de pedra. Està formada per una paret principal adossada a la muntanya, d'uns quatre metres d'amplada per uns tres i mig d'alçada, i de dues més baixes però llargues que arrenquen en angle obert delimitant l'espai. Al voltant de les parets tenim un banc per seure de pedra rematat amb rajoles de terrissa que ressegueix totes les parets fent-li de respatller.

La paret principal té dues obertures. A la de l'esquerra podem veure el tub que canalitza l'aigua des de la cisterna de captació que hi ha al seu interior. L'obertura central és on es troba el brollador, sota una volta de maons. L'aigua brolla a través d'una aixeta de polsador i cau a una pica rectangular.

L'aigua sobrant de la font alimenta una gran bassa de pedra que hi ha uns metres més avall, ben visible doncs està pintada de color blanc i vermell. Les vistes sobre la Joncosa del Montmell no desmereixen.