Font del Torrent


La Bisbal del Penedès (Baix Penedès )
Coordenades GPS:41.2795,1.4865Clica per veure la ubicació.
Alçada:173 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2018


Emplaçada als afores del poble per ponent, al costat dels safareigs, just a tocar de la llera dreta de la riera de la Bisbal.
Ens situem al carrer Safareigs, just a la confluència amb el carrer de la Font. Aquí trobarem unes escales que baixen a buscar la riera. Doncs a l'altra banda ens espera questa bonica font amb els interessants rentadors.


El bonic conjunt està format per la font, un llarg abeurador i els safareigs. L'espai és força agradable, molt ben endreçat, ombrívol i fresc a l'estiu.

La font és molt antiga, es va construir fa uns cinc-cents anys. Al seu interior hi ha una àmplia cisterna per estotjar l'aigua que prové de la font de Mossèn Palau a través de tres-cents metres de canonades que passen a la vora dels horts. Està bastida amb un sòcol de grans carreus treballats sobre el que hi ha el frontal de la font amb una obertura d'accés tancada per un enreixat de ferro. L'interior és força gran; hi ha una bancada a cada costat i està clos amb una volta apuntada de pedra. Un sobreeixidor que encara raja avui, marca el nivell màxim de l'aigua a l'interior del vas.

El brollador natural de la font son dos forats al frontal que sembla ser ara estan anul·lats. L'aigua brolla directament per dos brocs de ferro situats al capdamunt del llarg abeurador de pedra, omplint-lo d'una aigua ben cristal·lina.

A continuació de l'abeurador tenim els safareigs de dues basses, de pedra i forma rectangular, amb les característiques bandes inclinades per esbandir millor.

A la font i als rentadors sempre hi havia una gran activitat i moviment. Les dones que anaven a rentar amb els paners i cubells plens de roba, els que omplien els càntirs de la bona aigua de la font, els pagesos que portaven els animals a abeurar, els carros que paraven al costat de la carena per omplir la bóta d'aigua per sulfatar les vinyes o regar les plantes, els pastors que arribaven cap el tard amb els seus ramats assedegats. Quan s'acostava la verema el llarg abeurador s'omplia de les resseques portadores de fusta que haurien de traginar els raïms. L'aigua no es negava a ningú i fins els forasters, passavolants i pidolaires que passaven pel poble sabien on hi havia un racó agradable per refrescar-se i reposar a l'ombra.

Cal remarcar que els safareigs de La Bisbal són els rentadors públics més antics i interessants de la comarca del Baix Penedès.