Font de Faig


El Brull (Osona )
Coordenades GPS:41.8072,2.3435Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,062 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2018


La localitzem uns 3,1 quilòmetres a l'est/sud-est en línia recta del nucli urbà del Brull, molt a prop de la capella de Santa Maria Mitjancera. La font resta a només 300 metres de la carretera BV-5301 que duu de Santa Maria de Palautordera a Seva.
Si baixem de Collformic cap el Brull, al cap d'uns 1,3 quilòmetres més avall (punt quilomètric 27,5), un trencall a mà esquerra ens portarà en poc més de cent metres al costat del pla on s'aixeca l'ermita i on també hi ha una casa. Us recomano aparcar el cotxe i seguir a peu.

Deixem la casa a la dreta i continuem pel camí carreter que surt davant nostre. Sense deixar-lo, 200 metres més enllà som en un eixamplament, a l'esquerra tenim la font de Faig.El conjunt està format per la font i una bassa. Una paret de pedra gris adossada al marge reté les terres, fa de frontal a la font, de paret a la bassa i de respatller a un banc per seure.

Al mig de la paret és on hi ha la sortida de l'aigua regulada per una aixeta moderna. L'aigua cau a una pica quadrada d'obra vista. A continuació seu arrenca un muret rematat amb rajoles que serveix de paret a la bassa i delimita l'espai que està empedrat.

Al capdamunt de la font hi trobem una llosa de pedra amb el nom de la font gravat i un poema de Guerau de Liost que diu així:

'Oh l'aigua nacarina,
Germana de la llum.
Qui et perds, feta polsina,
Com volador perfum
Qui cantes nit i dia.
I, en pròdic devessall,
Cascadejant avall,
escampes l'alegria.'Damunt del banc hi ha una altra placa, aquesta de metall, que ens recorda que la font fou restaurada el 1999 en commemoració de l'Any Internacional de la Gent Gran.

En quan a la bassa, és obrada en pedra, té forma rectangular però arrodonida d'un cantó, de metre i mig de profunditat i amb un pedrís que l'envolta.

No pot faltar la característica bigueta de fusta de la Diputació amb el nom de la font.