Font del Sot del Rector


El Brull (Osona )
Coordenades GPS:41.7940,2.3464Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,096 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2018


Localitzada a l'extrem més oriental del terme municipal del Brull, al peu de la pista que duu de Collformic a La Castanya, al costat mateix del Sot del Rector.
Per accedir-hi ens apropem a Collformic, emplaçat al punt quilomètric 26,2 de la carretera BV-5301 que enllaça Santa Maria de Palautordera amb Seva. Aquí podem estacionar el vehicle a l'aparcament habilitat.
Ja a peu ens dirigim cap al restaurant que hi ha uns metres més amunt. Obviem la primera pista que trobem a mà dreta que se'n va cap a Tagamanent passant pel pla de la Calma i ens apropem al restaurant, el qual deixem a la dreta. A continuació engega una pista forestal barrada al pas dels vehicles no autoritzats que seguim. És la pista forestal que comunica Collformic amb La Castanya, és planera i còmoda de fer. Just 950 metres més enllà som al costat de la font del Sot del Rector que ens queda a mà dreta , just al marge esquerre del sot de qui rep el nom.


Fou inaugurada el 2008 en motiu del 59è Aplec del Matagalls, i és dedicada al Pare Claret en commemoració del bicentenari del seu naixement. Així ens ho recorda un cartell de fusta al capdamunt de la font.

La font és bonica. Tres grans lloses de pedra disposades en vertical retenen les terres; la del mig té forma rectangular i li fa de frontal a la font, les altres dues son de formes irregulars. El sòl immediat està enllosat.

L'aigua raja per un gruixut broc de ferro encastat a la part baixa del frontal i cau a una pica rectangular de pedra buidada que descansa en un pedestal.