Font Foradada


Matadepera (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6421,1.9892Clica per veure la ubicació.
Alçada:638 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Eixuta
Última visita:Octubre 2018
Caminades:
I-281  Clica per enllaçar amb la caminada I-281.


Localitzem aquesta malaguanyada font molt a prop de La Barata, situada a l'extrem nord del terme municipal de Matadepera. La font queda dins el bosc, entre la carretera que duu al coll d'Estenalles i la riera de les Arenes.
L'accés és senzill. Ens situem al punt quilomètric 9,2 de la carretera BV-1221 que condueix de Terrassa a Talamanca, això és uns metres més al nord de la masia La Barata que dóna nom a l'indret. Disposem d'un petit espai a peu de carretera per estacionar el vehicle.
Ja a peu i encarats de cara al nord, deixem a mà esquerra de la carretera uns graons per on engega el camí Ral, nosaltres cal que trenquem a la dreta per un corriol descendent que s'endinsa en el bosc. De seguida passem a frec d'una antiga bassa, moment en que el camí gira envers la dreta. Només 25 metres més enllà som en una esplanada arbrada presidida per la font Foradada.


La font està inserida en un robust mur de pedra que sustenta les terres, aixoplugada sota una volta. L'estança fa uns tres metres d'amplada, poc més d'un metre de fondària i dos metres i mig d'alçada a la part més alta de la volta. Totes les parets interiors i el sostre estan arrebossats. L'aigua brollava per tres forats disposats al capdamunt del frontal. No hi ha rastre de cap pica ni bassal.

Actualment no hi raja aigua però es pot intuir que en temps passats aquest era un indret fresc i agradable com demostra la bassa (ara seca) i restes d'un decadent jardinet. Probablement en els temps en els que La Barata era un dels hostals de parada obligada en el Camí Ral de Terrassa a Manresa, els viatgers es refrescaven a la font i descansaven en el aleshores probable acollidor jardinet.