Font de l'Arç


Sant Pau de Segúries (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2543,2.3789Clica per veure la ubicació.
Alçada:942 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


Localitzada a l'extrem més oriental del terme, gairebé tocant al termenal de La Vall de Bianya. La font queda a prop de la Via Romana de Capsacosta, a escassos 10 metres del marge dret del torrent del Cagarrell i a només 300 metres de la collada de Capsacosta (no confondre amb el coll de Capsacosta).


Ens situem al sud del nucli urbà de Sant Pau de Segúries, concretament a la rotonda d'entrada. Aquí agafem la carretera C-153a que marxa en direcció nord-est cap a La Vall de Bianya. Al cap de 650 metres serem al costat de la casa de colònies Llar Sant Pau que ens queda a mà esquerra. En aquest punt abandonem la carretera i engeguem per un camí de terra que arrenca per la dreta seguint les indicacions de la Via Romana de Capsacosta. El camí avança en sentit sud/sud-est, anem passant a frec de diferents finques; l'Hostal de Dalt, Can Cels i Can Catiu. 475 metres des de la carretera som al costat de Can Barramba que ens queda a l'esquerra, a la dreta un plafó informatiu amb un resum de la història de la Via Romana. A partir d'aquí hem de seguir a peu, hi ha un senyal que prohibeix la circulació de vehicles motoritzats.


Deixem a l'esquerra l'accés a la casa i continuem de front, mantenint la direcció que dúiem. Circulem inicialment entre camps de conreu però de seguida entrem en el bosc alhora que remuntem el torrent del Cagarrell que ens acompanya més a la dreta. Quan portem 350 metres caminant descrivim una marrada esquerra-dreta i tornem a quedar encarats al sud-est. El camí és empedrat, prova de que estem trepitjant la Via Romana de Capsacosta. Una mica més de 150 metres després arribem a una bifurcació; ens acomiadem de la Via Romana que se'n va per l'esquerra en pujada i fem a la dreta per un camí més planer que s'adreça a l'oest. Una seixantena de metres més enllà som al costat de la bonica font de l'Arç.


La font presideix un replà enlairat dos metres i mig respecte del camí, amb una escalinata de pedra que hi dóna accés. Un robust mur de pedra fa de frontal a la font al mateix temps que reté les terres. El mur està rematat amb pedres en forma de plec de llibre i una esfera de pedra al mig. A banda i banda arrenquen en angle obert dos murets més baixos que fan de respatller a dos bancs per seure i alhora delimiten l'espai. L'aigua brolla per la part baixa a través d'un broc de pedra i cau a un bassal arran del sòl que està empedrat per on desguassa.

A la dreta de les escales d'accés hi ha dos blocs de pedra, l'un damunt de l'altre, amb el nom de la font gravat.

El sobrant d'aigua de la font alimenta un gran abeurador allargat situat a peu de camí i a redós d'un mur de pedra.

Tot el conjunt està molt ben integrat dins el bosc i ben endreçat. És acompanyat d'una barbacoa i d'una singular taula rodona envoltada d'un banc per seure. És un goig trobar racons com aquest.