Font de la Germandat


Sant Pau de Segúries (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2608,2.3648Clica per veure la ubicació.
Alçada:855 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


Font d'aigua de la xarxa municipal erigida dins el nucli urbà, a la plaça de l'Era fent cantonada amb el carrer Mestre Francesc Sanz. La trobarem entre el pavelló municipal d'esports i el Casal del Poble.


Es tracta d'un bonic conjunt obrat tot ell amb pedra de diferents tonalitats, però predominant el color rogenc.

A la part central tenim la font, aixoplugada sota un arc de mig punt fet amb pedres disposades en forma de plec de llibre i rematat amb lloses. L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador en forma de petxina i cau a una pica de pedra buidada que descansa en un pedestal amb lleixes a cada costat.

Al capdamunt de la font hi ha una llosa amb una imatge, sembla ser d'algun sant.

A banda i banda disposem de dos bancs per seure flanquejats per dues esferes de pedra. Uns xiprers al darrere acaben d'harmonitzar l'espai.

La font està dedicada a la Germandat de Sant Pau de Segúries.

La Germandat, creada el 1894, tenia la finalitat d'ajudar-se entre tota la gent del poble quan algú tenia problemes. Tots els membres de la germandat pagaven una simbòlica quota, i quan una persona del poble es posava malalta i no podia anar a llaurar el camp, la germandat enviava algú que ho fes per ell, també vetllaven a les nits a aquells qui no es podien aixecar del llit i que eren membres de la germandat... Així com si algú havia d'anar a tallar llenya per poder passar l'hivern i s'havia fet mal la germandat també l'ajudava. La Germandat encara continua avi dia, però en aquests temps ja no fa la mateixa funció. De tot allò només queda el fet que el dia que algú de la Germandat mor, aquesta li envia un pandó (una mena de banderí) que acompanya la família des de que surt de casa fins al cementiri.