Font d'en Tonet


Molló (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3510,2.4031Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,234 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


Localitzada als afores del poble pel nord, a peu del GR-11 en el seu traçat cap a Setcases. La font resta a només 300 metres al nord de la plaça Major.


Situem-nos doncs a la plaça Major i d'aquí engeguem en pujada pel carrer de la Guardiola. 70 metres després el carrer es bifurca; defugim el carrer de la Guardiola que se'n va per la dreta i seguim pel de més a l'esquerra, el carrer de Setcases, sempre en pujada. 125 metres més amunt passem a frec de l'última casa del poble, Can Borrató, que deixem a la dreta. La pista cimentada continua mantenint la direcció i només 125 metres més enllà ens trobem, a mà dreta amb un banc de fusta per seure, i a l'esquerra una taula giratòria voltada d'un banc de pedra i una magnífica font d'aigua fresca, la font d'en Tonet.


La font és senzilla però agraïda. Una solitària pedra d'uns tres pams d'alçada d'on surt un broc de ferro molt rovellat per on brolla l'aigua. A sota, un bassal rodó la recull.

Collada en una pedra a l'esquerra hi tenim una rajola mig esmicolada amb el nom de la font.

En Joan Pagès, conegut pel Tonet en referència al nom de la seva casa, Can Tonet, va ser força popular durant molts d'anys perquè va ser, junt amb en Tià, el que amenitzava la ballaruga en les festes i trobades. Tocava l'acordió i cantava, encara que no ben bé al mateix temps i en Tià seguia el ritme amb la bateria. Els dos músics es varen convertir en uns personatges entranyables per a veïns i visitants. La font es va vestir en la seva memòria.