Font de l'Espatllat


Molló (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3584,2.3900Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,370 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


Emplaçada dins el bosc, a uns 1,75 quilòmetres al nord-oest en línia recta del poble de Molló. La font queda a escassos 25 metres per sobre del marge dret del torrent de l'Espatllat de qui rep el nom.


Us explicaré com atansar-s'hi des del poble fent un passeig d'uns 2 quilòmetres, més la tornada. Situem-nos doncs a la plaça Major i d'aquí engeguem en pujada pel carrer de la Guardiola. 70 metres després el carrer es bifurca; defugim el carrer de la Guardiola que se'n va per la dreta i seguim pel de més a l'esquerra, el carrer de Setcases, sempre en pujada. 125 metres més amunt passem a frec de l'última casa del poble, Can Borrató, que deixem a la dreta. Només 125 metres més enllà som al costat de la font d'en Tonet. La pista cimentada continua pocs metres més, després esdevé un camí carreter en no gaire bon estat. Seguim pel camí fressat en direcció nord-oest, entre pastures. Uns 850 metres més amunt som al costat de la bonica masia Can Pletis i també de la font del Rossinyol que està a peu de camí. Deixem la font i la masia a l'esquerra i continuem pel camí, ara planer, durant un centenar de metres, fins que arribem a una cruïlla; defugim la pista que per l'esquerra baixa a Molló, també el camí que surt de front en pujada seguint el GR-11, nosaltres agafem el brancal que arrenca per la dreta. Cal obrir i tornar a tancar una tanca electrificada pel bestiar.


El camí és molt planer i avança entre pastures en sentit més aviat nord-oest. Uns 475 metres després entrem en el bosc i només una trentena de metres més endavant ja veurem, a mà dreta i força per sota nostre, una caseta d'obra. Dir-vos que la font està al costat de la caseta, però des d'aquí és complicat baixar-hi, us recomano que feu una petita volta. Seguim uns 125 metres més el camí, fins que siguem gairebé a la llera del torrent. En aquest punt podem saltar la tanca que ens queda a mà dreta i un cop a l'altre costat continuar per un corriol que circula en direcció contrària a la dúiem i que marxa entre el torrent i el camí principal. Uns 125 metres després serem davant la font de l'Espatllat.


En èpoques humides trobarem que raja aigua per tot arreu, però cal que ens centrem en la simpàtica font, que si no es coneix passa desapercebuda. Aquesta la trobarem a uns 25 metres per damunt de la llera dreta del torrent i a uns 15 metres a ponent de la caseta d'obra.

La font és una petita paret de pedra adossada al marge i coberta de molsa, amb un broc de ferro encastat a pam i mig d'alçada per on brolla l'aigua que cau directament al terra, escolant-se fins el torrent.