La Fonteta


Llanars (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3187,2.3400Clica per veure la ubicació.
Alçada:990 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


Bonica font boscana que localitzem als afores del poble pel sud, molt a prop de la petita carretera que condueix al veïnat d'Espinalba.
En situem al bell mig del poble, a la confluència entre la carretera GIV-5264 que travessa la població i el carrer Cerdanya. Baixem pel carrer Cerdanya, després enllacem amb el carrer del Molí i seguim davallant fins a trobar el Pont del Molí que salva el riu Ter, en total només són uns 100 metres des de la carretera. Un cop travessat l'esmentat pont se'ns apareix una bifurcació; recte aniríem cap a la verge del Raïm, per l'esquerra arrenca la carretera d'Espinalba, la qual prenem. Immediatament deixem a l'esquerra la font del Pont o del Pont del Molí i just 50 metres després trobem a mà esquerra una casa i a la dreta un camí. Un pal informatiu ens assenyala La Fonteta a la dreta. En aquest punt cal estacionar el vehicle.
Comencem a caminar pel camí que hem trobat a mà dreta, endinsant-nos en el bosc en lleugera pujada i direcció ponent. El camí està ben fressat, no hi ha pèrdua. 150 metres més amunt serem al costat de La Fonteta que ens queda a l'esquerra.


La font és tota de pedra i queda adossada al marge de la muntanya. Està formada per una petita paret central, de metre i mig d'alçada per una mica més d'un metre d'amplada i rematada amb unes llosses. A banda i banda arrenquen en angle obert dos murets més baixos que retenen les terres i fan de respatller a dos bancs per seure. Completa el conjunt una taula rectangular de pedra davant del banc de la dreta.

L'aigua brolla per un broc de ferro encastat a la meitat de la paret central i cau a un bassal quadrat que queda entre els dos bancs i l'esglaó.

Al capdamunt del frontal destaca una pedra de color més clar que les demés amb el nom de la font pintat.