Font del Raïm


Llanars (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3208,2.3356Clica per veure la ubicació.
Alçada:997 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


Localitzada dins la petita zona d'esbarjo de la Verge del Raïm, situada a mig quilòmetre a ponent del nucli urbà, a l'extrem més occidental del terme municipal i gairebé a tocar del termenal amb Vilallonga de Ter. L'entorn es troba al marge dret de la ribera de Pelancà, escassos 150 metres abans que les seves aigües aboquin al riu Ter.
Per accedir-hi ens situem al bell mig del poble, a la confluència entre la carretera GIV-5264 que travessa la població i el carrer Cerdanya. Baixem pel carrer Cerdanya, després enllacem amb el carrer del Molí i seguim davallant fins a trobar el Pont del Molí que salva el riu Ter, en total només són uns 100 metres des de la carretera. Un cop travessat l'esmentat pont se'ns apareix una bifurcació; defugim la carretera de l'esquerra que se'n va cap al veïnat d'Espinalba i continuem pel brancal que surt d'enfront. De seguida descrivim un revolt a la dreta i quedem encarats definitivament al nord-oest. 150 metres després deixem a l'esquerra la central hidroelèctrica Bassols i 350 metres més endavant som a l'aparcament de l'àrea de lleure.

Des d'aquí estant veiem l'oratori de la Mare de Déu del Raïm uns metres a la nostra esquerra, doncs una mica abans tenim la font i més a la dreta un pont que salva el torrent i ens aproparia a La Roca de Pelancà.


La font és una estructura de pedra adossada a un mur que sustenta les terres. Consta d'una doble paret a diferent alçada i rematada per dues llosses de pissarra a dues vessants, de no gaire més de mig metre d'amplada.

L'aigua brolla per un gran broc de pedra en forma de tobogan i cau a una pica semicircular que descansa directament al terra.

Entre la font i l'oratori hi ha un cartell de ferro amb el nom de la Verge del Raïm, la data 2002 que sembla ser l'any de la construcció o restauració de l'entorn. També hi ha el nom dels dos Ajuntaments, Llanars i Vilallonga de Ter, doncs l'espai resta a cavall d'ambdós municipis.

L'oratori de la Mare de Déu del Raïm és de construcció recent. Disposem d'unes taules amb bancs de fusta per fer-hi una estada.