Font de Can Marxant


Llanars (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3119,2.3346Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,134 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


La localitzem a 70 metres a ponent de Cal Marxant de qui rep el nom, a peu de pista. Cal Marxant està situat al veïnat d'Espinalba, aproximadament a quilòmetre i mig al sud del nucli urbà de Llanars.
L'accés no és complicat, hi podem arribar en cotxe. En situem al bell mig del poble, a la confluència entre la carretera GIV-5264 que travessa la població i el carrer Cerdanya. Baixem pel carrer Cerdanya, després enllacem amb el carrer del Molí i seguim davallant fins a trobar el Pont del Molí que salva el riu Ter, en total només són uns 100 metres des de la carretera. Un cop travessat l'esmentat pont se'ns apareix una bifurcació; recte aniríem cap a la verge del Raïm, per l'esquerra arrenca la carretera d'Espinalba, la qual prenem. És una pista forestal cimentada que marxa en sentit sud al començament, després s'anirà adreçant cap el sud-oest. Sense deixar la pista principal, anirem passant a frec de diferents cases; el Pujol, Can Begudà, el Galló, la Grau. Quan portem 1,3 quilòmetres deixem a l'esquerra Can Marxant i només 70 metres després som al costat de la seva font que ens queda a mà dreta.


Es tracta d'una llarga paret transversal de pedra, d'uns 8 o 10 metres de llargada adossada al marge, i d'una altra paret molt més estreta que forma angle recte i és on s'hi ubica el brollador. Les dues parets no fan més de metre i mig d'alçada.

L'aigua brolla per un gruixut broc de ferro i alimenta un llarg abeurador de ciment, tant llarg com ho és la paret transversal que l'acull.