Font de Fogonella


Ogassa (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2825,2.3058Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,261 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Octubre 2018


La localitzem a l'extrem nord-oriental del terme municipal d'Ogassa, al vessant meridional de la serra Cavallera. La font queda a un centenar de metres a l'est del Mas Fogonella, dins la seva propietat i a només 80 metres de la pista forestal que porta de Camprodon a Ogassa.


La manera més ràpida d'accedir-hi és des d'Ogassa passant per Sant Martí de Surroca, però us recomano fer la pista forestal cimentada que es pren a l'alçada de la colònia Estabanell (punt quilomètric 8 de la carretera C-38 que porta de Ripoll a Camprodon) i enllaça amb el poble d'Ogassa. El camí és preciós, anirem agafant alçada i endinsant-nos per paratges ripollesos farcits de natura. Si comencem a la colònia Estabanell, anirem sempre per la pista principal en direcció a Ogassa durant uns 8 quilòmetres, fins que siguem prop del Mas Fogonella. Aquí cal anar en compte, doncs uns 250 metres abans de trobar el camí d'accés al mas, veurem a mà dreta la capçalera d'un torrent que és precisament el sobrant de la font. Estacionem el vehicle en un racó que no faci nosa.


Ja a peu, des del punt on hi ha el torrent, reculem prop d'una cinquantena de metres per la pista fins a trobar, ara a mà esquerra, un ample camí barrat amb un filat electrificat que marxa en direcció nord-oest, cap a la casa. El camí, de lleugera pujada, ens durà a la font que resta a només 80 metres de la pista.


Es tracta d'una gran surgència natural d'aigua que surt de sota les roques. L'aigua brolla generosament per diferents punts, passa a un bassal de forma irregular delimitat per pedres i travessa el camí formant un bonic torrent.

El Mas Fogonella és una de les finques més importants de la zona, tant per la qualitat de les seves pastures com per les hectàrees de terreny de què disposa.