Font de la Roda


Ogassa (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2836,2.2905Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,405 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Octubre 2018


Emplaçada a l'extrem nord-oriental del terme municipal d'Ogassa, uns dos quilòmetres i mig al nord-est del seu nucli principal, al vessant de migjorn de la serra Cavallera. La font queda a un centenar de metres al nord del Mas de la Roda de qui rep el nom, a peu de la pista forestal que puja al coll del Pal i al marge esquerre del torrent del Cap del Pal o del Bac, segons quin mapa es miri.


Des de Sant Joan de les Abadesses ens apropem al nucli urbà d'Ogassa per la carretera GIV-5211, travessem la població i seguim carretera amunt en direcció sempre a Sant Martí de Surroca, ben assenyalat. Quilòmetre i mig més amunt anem a parar a un encreuament de camins; rebutgem el brancal que surt per l'esquerra i que porta a Bruguera passant per Sant Martí d'Ogassa i coll de Jou, nosaltres fem a la dreta, en direcció nord-est, cap a Camprodon. Al cap de 1,3 quilòmetres passem a frec de l'església de Sant Martí de Surroca que deixem a l'esquerra. Continuem per la pista durant 450 metres més, fins que trobem un trencall a l'esquerra assenyalat com a Coll del Pal i Serra Cavallera, el prenem.


La pista cimentada s'enfila considerablement. Quilòmetre i mig més amunt som al costat del vell Mas de la Roda que ens queda a l'esquerra alhora que s'acaba el ciment i esdevé una pista de terra que comença a davallar. 100 metres més avall creuem el torrent al mateix temps que descrivim un revolt a la dreta. Doncs just aquí, al marge esquerre tenim la font. Un pal informatiu així ens ho confirma.


La font és força senzilla però cabalosa. L'aigua brolla generosament per un broc de pedra encastat al marge i omple un abeurador que descansa directament al terra.

El principal interès històric de l'indret rau en el famós Francesc Macià i Ambert que es casà amb la pubilla del mas i se'l conegué més tard amb el sobrenom de "Bac de Roda". Fou un dels signataris del Pacte dels Vigatans i participà en l'aixecament a favor de Carles d'Àustria. Va lluitar en la Guerra de Successió com a cap dels Miquelets entre els anys 1703 i 1713. Va ser pres per una traïció al mas Colom de Roda de Ter i fou penjat a Vic al novembre de 1713. Actualment hi ha una placa commemorativa, recentment recuperada, ja que es va treure el 1939.