Font de Toralles


Sant Joan de les Abadesses (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2511,2.2890Clica per veure la ubicació.
Alçada:827 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


La localitzem uns dos quilòmetres al nord de Sant Joan de les Abadesses, molt a prop de l'antiga estació de Toralles. La font queda al costat de la Ruta del Ferro i del Carbó.


La manera més ràpida d'accedir-hi és situant-nos al punt quilomètric 1,3 de la carretera GIV-5211 que porta de Sant Joan de les Abadesses a Ogassa, pujant a mà esquerra, just per sota de l'antiga estació de ferrocarril de Toralles. Aquí disposem d'un petit espai on poder estacionar el vehicle. Al costat mateix d'aquest espai trobarem unes escales de maons que ens baixen directament a enllaçar amb la Ruta del Ferro i del Carbó. Defugim el brancal de l'esquerra que baixa a Sant Joan de les Abadesses, també rebutgem la zona d'esbarjo que ens queda a la dreta i seguim per la ruta marcada que surt d'enfront. Una cinquantena de metres després trobarem a mà esquerra una petita caseta d'obra. Just passada la caseta trenquem a l'esquerra, travessem un pontet i ja serem a la font que resta a només 10 metres de la caseta.


El conjunt està format per un safareig de pedra adossat a una cisterna de captació que queda enlairada respecte el pla i tota ella coberta de molsa i vegetació.

Per la part de baix, a dos pams i mig del terra, hi ha el primer brollador; un senzill broc de ferro per on brolla l'aigua que cau directament al terra formant un petit bassal.

L'altre brollador és més cabalós, surt de la part alta de la cisterna mitjançant un broc de pedra i omple el safareig.

En quan al safareig, és de pedra i planta rectangular, amb bandes inclinades a cada costat.

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al'lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l'extracció de carbó a les mines d'Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. Actualment ha esdevingut un camí ideal i ben accessible per gaudir del passeig i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus. El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l'any 1967. Aquest tram de la via comença just davant de l'edifici de l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l'estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d'Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. A uns 500 metres de l'estació la via travessa el GR i poc després torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d'Ogassa.