Font del Prat


Sant Joan de les Abadesses (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2371,2.2888Clica per veure la ubicació.
Alçada:770 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


La localitzem al nord-est de la vila i per sobre del marge esquerre del Ter, entre aquest i el camí ral a Camprodon. La font queda molt a prop de la capella de la Mare de Déu del Prat i vora el torrent de les Mentides.
Per accedir-hi cal situar-se davant de la capella de la Mare de Déu del Prat. A uns 10 o 15 metres arrenquen unes escales de pedra que ens baixen a la font.


Bonica font emplaçada en un replà semicircular un xic enlairat respecte del torrent de les Mentides que aigües avall tributa al Ter.

L'aigua raja per un curt broc de ferro encastat a un muret de pedra lligada cobert de molsa que alhora sustenta les terres. A sota, un bassal arran de terra recull l'aigua i després desguassa al torrent. A l'esquerra de la font disposem d'un banc corregut de pedra.

A peu d'escales trobem una placa metàl'lica informant-nos de que la font fou recuperada pel Camp de Treball de l'any 2013 i apadrinada per l'AMPA de l'escola Mestre Andreu i el CEA Alt Ter.

Una mica més amunt del torrent hi ha un petit però bonic gorg.

L'oratori de la Mare de Déu del Prat és una antiga capelleta o reposador erigida vers el 1435 per iniciativa de dos menestrals de la població. S'hi venerava una imatge d'alabastre de tipus gòtic, donada pel canonge donat del monestir Enric Valeric. La capella actual fou feta el 1602, i l'altra el 1623. És una capella de reduïdes mides, de planta quadrangular amb un petit porxo obert a migdia i ponent, obrada en pedra treballada i pedres de riu, la coberta és a dues aigües.