Font del Boixat


Setcases (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3764,2.3051Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,279 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2018


Localitzem aquesta font als afores del poble per l'est, per damunt del marge dret del torrent de Vall-llobre que tributa al Ter pocs metres aigües avall.


Si venim de Camprodon per la carretera GIV-5264, el primer que trobem a l'entrar al poble és una rotonda; doncs hem de seguir pel primer brancal en direcció a Vallter. Al cap de 350 metres cal abandonar la carretera i trencar a la dreta pel pont d'en Xecó que salva el riu i ens aboca a un carrer transversal que fem a la dreta. Immediatament passem a frec de la font del Mas Boixat que deixem a l'esquerra. Continuem per una pista cimentada que remunta el torrent de Vall-llobre durant uns 225 metres, fins que arribem a un eixamplament del camí on ens espera la font del Boixat.


Rep el nom del mas que hi ha a escassos 150 metres al sud-oest en línia recta.

La font queda adossada a un robust mur de pedra que sustenta les terres del marge. El seu frontal és una gruixuda planxa de ferro, de gairebé un metre d'amplada per dos i mig d'alçada, emmarcat per taulons de fusta. L'aigua brolla a mitja alçada mitjançant un broc de ferro en forma de mitja canya que surt d'un rosetó. A sota recull l'aigua un bassal arran del terra.

Al capdamunt del frontal hi ha un bonic rètol amb el nom de la font en relleu, tot de ferro.

Per damunt de la font podem veure una porteta de ferro tancada amb un cadenat que dóna accés a la mina.

A l'esquerra de la font disposem de dos bancs de fusta per seure.