Font del Viver


Castellterçol (Moianès )
Coordenades GPS:41.7515,2.1130Clica per veure la ubicació.
Alçada:720 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2018
Caminades:
I-282  Clica per enllaçar amb la caminada I-282.


La trobem als afores del poble per l'oest, a peu del Camí dels Oratoris.


Per accedir-hi, tant si venim de Moià com si ho fem de Sant Feliu de Codines, entrarem al nucli urbà de Castellterçol per la carretera C-59. Quan siguem a l'alçada de la carretera de Granera la prenem en direcció ponent. Al cap de 750 metres trenquem a la dreta pel carrer Sant Francesc, també en sentit ponent. Aquí ja som als afores del poble i podem cercar un espai on estacionar el vehicle.


Al final d'aquest carrer trobem un munt de cartells de fusta, un damunt de l'altre, que ens assenyalen diferents indrets. Cap d'ells fa referència a la font del Viver. En aquest punt engeguem per una pista de terra que marxa en direcció oest però immediatament som en una bifurcació; abandonem la pista principal que puja per l'esquerra cap a la Creueta i fem pel camí que surt per la dreta, entre conreus i una mica de bosc. Al cap de 150 metres veiem a mà esquerra un dels tres Oratoris que queden en peu. Seguim pel planer camí durant només 250 metres i serem al costat de la font del Viver que ens espera a l'esquerra, ombrejada per uns magnífics plataners centenaris.


El camí dels Oratoris és un recorregut curt molt agradable, a tocar dels camps de conreu, on hi trobem tres dels Oratoris que resten dempeus i la font del Viver. El camí uneix el carrer de Sant Francesc i el carrer de l'Era mitjançant una pista de terra.


Diuen que és molt antiga, neix al repeu del marge de la muntanya, sota dos enormes plataners centenaris.

És una font secular de les que es diuen de bassal, una surgència que acaba formant un toll.

La construcció està formada per un mur central rematat amb una llarga llinda de pedra amb la data 2004 esculpida i altres dos murs que arrenquen a banda i banda en angle obert minvant l'alçada. El conjunt de murs emmarquen la cisterna de captació, retenen les terres i alhora delimiten l'espai que està empedrat. El frontal de la font, on hi ha la sortida de l'aigua, està obrat amb pedres de mida petita i regulars, mentre que la resta d'ambdós murs son pedres de mides molt diferents.

L'aigua raja regulada per una aixeta moderna per tal d'aprofitar-la millor i cau a una pica allargada de pedra buidada que descansa directament al terra. Al costat de l'aixeta hi ha un broc d'acer inoxidable que serveix de sobreeixidor. Vam coincidir amb una amable veïna que passeja cada dia el gos i ens va dir que avui (4-11-2018) era el primer cop que la veia rajar després de molt de temps eixuta.

Al capdamunt de la font tenim una llosa plana que destaca vers les demés on hi ha gravat el nom de la font.

Un parell de bancs per seure disposats a banda i banda de la font ens permeten descansar a l'ombra dels plataners. Un lloc perfecte per prendre el sol, fer un berenar o gaudir d'una estona de lectura relaxant.

A sobre de la font hi ha una esplanada amb una taula de pedra per facilitar als visitants l'estada a la font.

El grup de voluntaris que ja fa anys arranja indrets i fonts del poble, l'any 2015 va dedicar el treball a recuperar aquesta font i els tres oratoris que queden, la qual cosa se'ls ha d'agrair, doncs contribueixen a augmentar i enriquir el nostre patrimoni.