Font de l'Horta o de Sant Antoni


Castellterçol (Moianès )
Coordenades GPS:41.7463,2.1284Clica per veure la ubicació.
Alçada:685 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2018


Aquesta és una font històrica al municipi, emplaçada en un lloc ben bonic, als afores del poble pel sud-est, entre les masies dels Rourets i de l'Horta, d'aquesta última rep un dels noms. La trobarem enmig d'una zona de camps i a l'ombra d'un gran pollancre.


Prenem com a punt de partida el carrer Sant Roc, situat prop del Centre d'Atenció Primària. Aquí podem estacionar el vehicle i seguir a peu. Al final d'aquest carrer, concretament al costat de la casa número 47, arrenca una pista de terra que marxa en sentit sud-est, flanquejat per grans arbres. Al cap de 125 metres arribem a una bifurcació que fem a la dreta. Un cartell informatiu ens assenyala la font. De seguida deixem a l'esquerra l'accés a la casa els Rourets, continuem pel camí marcat en direcció més aviat sud-est durant uns 225 metres, fins que ja veiem a uns 20 metres mà dreta uns enormes arbres que ombregen la font.


La font queda enfonsada i envoltada d'uns alts murs de pedra, protegida per baranes de fusta. Divuit graons de pedra permeten baixar al fons del clot. Aquí hi trobem la sortida generosa d'aigua mitjançant un broc situat a la part baixa, sota una petita fornícula. Els anys han anat solidificant formació tosca sota el broc.

La seva aigua és recollida per un petit canal a cel obert i passa després a un albelló de mig metre d'amplada i un metre d'altura. Una reixa impedeix accedir al seu curs subterrani.

L'aigua sobrant de la font surt a la superfície uns 75 metres més al sud, quan es presenta com un canal subterrani cobert amb lloses planes. Aquí hi ha un distribuïdor que permet regar uns camps. La resta de l'aigua és conduïda per un canaló més petit, també subterrani, fins a una bassa rectangular situada una trentena de metres al sud-est. Aquesta bassa està al costat d'una horta tancada per una porta amb barri.

Al capdamunt de la font hi ha un mosaic de rajoles de ceràmica amb la imatge de Sant Antoni de Pàdua, i una indicació de que fou renovada el 2001. Per sota hi ha inscrit un salm que convida a lloar a Déu pel do de l'aigua i que diu així: "Benedictie fontes Domino. 1691. [Bened]icte ¿' Elu-mina Domino." Aigües i rius, beneïu al Senyor.

Al costat dret de la font hi ha un banc per seure arrambat a l'alt mur que li fa de respatller.