Font del Trial


Tona (Osona )
Coordenades GPS:41.8382,2.2020Clica per veure la ubicació.
Alçada:680 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2018
Caminades:
I-283  Clica per enllaçar amb la caminada I-283.


Localitzada al marge dret del riu Congost (en algun mapa anomenat encara torrent de Güells), dins la zona de trial de Tona, situada una mica més de dos quilòmetres i mig al sud-oest en línia recta del nucli urbà de Tona.


Podem atansar-nos-hi a través d'una agradable passejada que comença a la zona esportiva de Tona, situada a l'extrem sud-occidental del nucli urbà. Des d'aquí seguim a peu per un camí asfaltat que circula pel costat del camp de futbol que ens queda a mà esquerra. De seguida s'acaba l'asfalt, al mateix temps que som en una bifurcació de camins; prenem el que surt per la dreta. Al cap d'uns 200 metres deixem a l'esquerra un camí que es fica dins la propietat del Mas Vilar, 100 metres després obviem a l'esquerra un altre accés al mas, 600 metres més enllà travessem el torrent de la font Tordera i un centenar de metres més endavant ens endinsem en el típic paisatge d'aquesta part de la plana de Vic, turons de margues grises erosionats pels elements. Seguidament descrivim una marrada a l'esquerra i abans de 200 metres som al pla de l'ermita de Sant Miquel de Vilageliu.


Continuem per una pista asfaltada que surt del davant de l'ermita en direcció ponent. Uns 300 metres després trobem una bifurcació que fem a l'esquerra per un ample vial descendent, també asfaltat. Al cap d'una cinquantena de metres, poc abans d'arribar al torrent de Güells o riu Congost, trenquem a la dreta per un camí de terra que marxa en direcció oest. Al cap d'uns 250 metres som molt a prop del riu Congost alhora que comencem a trobar uns cartells que ens anuncien que som en una zona habilitada per practicar el trial. Òbviament, a l'estar dins d'una àrea de trial, els camins, corriols i trialeres sovintegen i fan que no sapiguem quin d'ells agafar. Dir-vos que hem de remuntar el riu per la seva llera esquerra. Al cap de només 75 metres ens trobem davant la font del Trial que ens resta a l'altra banda del riu. Podem creuar-lo a gual si no baixa massa ple.


Bonica font situada al marge dret del riu, formada per una paret de forma sinuosa que reté les terres i un banc corregut, tot obrat en pedra del país lligada.

L'aigua brolla generosament per dos brocs de plàstic situats a dos metres de distància i a dos pams del terra. L'aigua d'ambdós cau directament al sol rocallós i s'escola fins desguassar al riu.

Damunt el brollador de l'esquerra hi tenim una placa de pedra amb el nom de la font gravat i la data 2012, possiblement l'any de la seva construcció o restauració.