Font de Güells


Tona (Osona )
Coordenades GPS:41.8403,2.1975Clica per veure la ubicació.
Alçada:719 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2018
Caminades:
I-283  Clica per enllaçar amb la caminada I-283.


Localitzada al marge del torrent de Güells de qui rep el nom (en algun mapa anomenat ja riu Congost), situada una mica més de dos quilòmetres i mig al sud-oest en línia recta del nucli urbà de Tona.


La manera més ràpida d'accedir-hi és des de la carretera BV-5303 que porta de Tona a Collsuspina. Si anem de Tona cap a Collsuspina per aquesta carretera, quan faltin escassos 50 metres per enllaçar amb la carretera N-141c, trobarem un trencall a l'esquerra que cal prendre a peu. El camí davalla en direcció ponent. Al cap de 235 metres més avall trenquem a l'esquerra per un camí més estret i descendent. Només 15 metres més avall, a mà dreta, tenim la font de Güells.


La font és una petita paret de pedra de no més de mig metre d'alçada. A la part de baix, per sota del nivell del bassal, l'aigua brolla amb gran caudal a través d'un broc de ferro.

Damunt la font resta l'estructura d'una vella tanca de ferro.

Una cinquantena de metres a l'est i a peu de camí hi ha el sobreeixidor de la font. Aquest és una cisterna d'obra arrebossada arran de camí, amb un registre a la part de dalt i un broc de ferro al lateral per on raja l'aigua sobrant.