Font de l'Abeurada o de la Beuradora


Balenyà (Osona )
Coordenades GPS:41.8287,2.1971Clica per veure la ubicació.
Alçada:835 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Novembre 2018


La localitzem a l'extrem més occidental del terme municipal de Balenyà, gairebé a tocar del termenal amb Collsuspina, ja a la comarca veïna del Moianès. La font queda en una raconada del camí que porta de Tona al Roc de la Guàrdia, al costat d'un petit torrent que tributa pocs metres aigües avall al sot de l'Home Mort.


Una de les maneres d'accedir-hi és de del punt quilomètric 36,3 de la carretera N-141c que porta de Tona a Collsuspina, als coneguts revolts de la Pedrera. Això és, si anem de Tona cap a Collsuspina, uns 1,9 quilòmetres abans d'arribar al nucli urbà de Collsuspina, a la sortida de l'última corba tancada de dretes. En aquest punt, a l'esquerra, trobarem un bon espai per estacionar el vehicle i també unes biguetes informatives que ens assenyalen el Roc de la Guàrdia.


Així doncs engeguem per una ampla pista forestal de terra que marxa en direcció est i lleugera baixada. Anirem obviant diferents trencalls durant mig quilòmetre fins que arribem al collet de la Guàrdia. Aquí rebutgem un camí que surt per la dreta al mateix temps que descrivim una corba a l'esquerra, passada la qual defugim el primer trencall a la dreta i prenem el de l'esquerra, en sentit nord-oest. Gairebé 400 metres després la pista fa un tomb a la dreta i queda encarada al nord. Al cap d'uns 75 metres obviem un caminet a l'esquerra, uns altres 65 metres en deixem un de més ample a la dreta i poc més de 125 metres més avall, just quan el camí descriu una corba a la dreta, trobarem a mà esquerra una ombrívola raconada on ens espera la bonica font de l'Abeurada.


El conjunt queda en un espai un xic enlairat respecte de la pista, un lloc encisador, obac i humit. Està format per la font, un banc corregut que ressegueix el marge, una taula rodona de pedra vorejada per un banc circular i una bassa a la dreta que s'alimenta de l'aigua sobrant de la font.

La font queda adossada al marge rocallós de la muntanya, tota coberta de molsa, d'on surten dos generosos brolladors d'acer inoxidable a dos pams de distància i a diferent nivell. El broc de la dreta omple una pica quadrada de pedra i el de l'esquerra aboca la seva aigua primer a una pedra a mitja alçada i després vessa al terra per on s'escola fins la bassa.

Al mig del marge, damunt del banc corregut, hi ha una mena de fornícula buida.