Font de la Suïssa


Tona (Osona )
Coordenades GPS:41.8568,2.2226Clica per veure la ubicació.
Alçada:585 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2018


La localitzem fàcilment als afores de la vila pel nord, als peus del turó del castell de Tona per la seva vessant oest i al costat del torrent de la Suïssa. Està emplaçada al final del passeig de la Suïssa i després de l'Escola d'Hostaleria d'Osona.


La font presideix una agradable zona de lleure dins el bosc, amb taules i bancs de pedra i una barbacoa per compartir. Ja des de principis del segle XX i fins l'actualitat la gent de Tona i rodalies han vingut a buscar aigua i a fer-hi estades.

Queda enclotada uns dos metres respecte l'esplanada, amb unes escales que ens permeten baixar-hi. L'estructura és circular i obrada en pedra, amb un banc que l'envolta.

Tal com baixem les escales a mà dreta ens queda el brollador, situat a la part baixa. L'aigua brolla mitjançant un desgastat broc de ferro i cau a una petita pica rectangular per sota del nivell del sòl.

Per damunt del brollador emergeix un mur que allotja una capelleta on hi deuria haver alguna imatge religiosa.

És va portar a terme la seva restauració durant l'any 1982; hi ha un cartell sobre de la font que ens ho recorda i un segon commemorant els 25 anys d'aquest fet.

La manca d'un riu va deixar de banda Tona en el procés de la primera industrialització, però l'aigua ha estat un element prou important a la vida del poble. La font de la Suïssa , avui restaurada, constitueix un dels punts de visita de la Ruta de l'Aigua, que ens permeten descobrir el vertader valor que va tenir aquest element en el desenvolupament de la vila.

El alumnes de l'escola Vedruna van apadrinar la font el febrer del 2010, en ho recorden en un cartell plastificat penjat en un arbre on exposen els seus motius, que diuen així: 'Pel seu valor històric i ambiental, així com a lloc de trobada i descans, voluntàriament ens comprometem a tenir-ne cura, i convidem a la resta de ciutadans a donar-nos mostra de civisme i d'estima pel nostre poble.