Font de Sant Esteve


Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1180,2.4626Clica per veure la ubicació.
Alçada:486 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


Emplaçada als afores del poble per l'est, a la zona coneguda com les Vernedes, molt a prop del riu Ridaura i del Camí Ral.


Per accedir-hi ens situem a la carretera C-63z, a la sortida del poble en direcció a Santa Coloma, a l'alçada de Can Cassoles. Això és, si anem en direcció a Santa Coloma de Farners, quan haguem deixat enrere l'últim semàfor. Passat aquest cal trencar a la dreta pel Camí Ral, una pista cimentada que fa baixada i marxa en direcció sud. Ens allunyem del poble entre camps de conreu. Al cap de 175 metres travessem el riu Ridaura alhora que rebutgem un camí que surt per la dreta i 80 metres després arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra. Només una vintena de metres més enllà som al costat de la font que ens queda a mà dreta.


El conjunt de la font es troba en un replà rectangular enclotat mig metre per sota del camí, a redós d'un mur principal de pedra que també fa de frontal i d'altres dos que arrenquen a banda i banda, aquests més baixos i arrebossats, que fan de respatller a dos bancs per seure. Per un extrem queda obert i és on se situen les escales d'accés.

El brollador és una vella aixeta de polsador situada a la dreta del mur principal, a metre i mig d'alçada. A sota un bassal quadrat arran del sòl recull l'aigua.

Sota el brollador hi ha una llosa de pedra vermellosa amb el nom de la font gravat i la data 1947.