Font del Gat


Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1189,2.4687Clica per veure la ubicació.
Alçada:495 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2018


Localitzada als afores del poble per l'est, al marge esquerre del riu Ridaura i molt a prop de Can Femada.


Per accedir-hi ens situem a la carretera C-63z, a la sortida del poble en direcció a Santa Coloma de Farners, uns 350 metres abans d'incorporar-nos a la carretera general. Aquí cal girar a la dreta per un ample vial que marxa en direcció sud-est. Al cap de 150 metres, just abans de travessar el pont que salva el riu, tenim a mà dreta un espai amb una taula i un banc per seure on també podem deixar el vehicle. A sota ens queda la font.


Podem baixar a la llera del riu amb comoditat gràcies a dos conjunts d'escales de fusta. Un cop a baix, una llossa de pedra en forma de passera ens permet travessar a l'altra banda, on tenim els brolladors.


La font queda a la riba esquerre del riu, uns cinc metres més avall del pont. Són dos brocs de ferro encastats al marge, disposats a dos metres de distància l'un de l'altre i a un pam del terra. L'aigua cau primer al terra formant dos petits bassals i tot seguit desguassa al riu.

Penjat en un arbre hi ha un cartell de fusta amb el nom de la font gravat i pintat de color blau i en un altre arbre tenim la silueta d'un gat de fusta amb el nom de la font gravat.

Es tracta d'una antiga font recuperada recentment. En una de les parets del pont encara es pot veure el que resta d'una rajola de ceràmica amb el nom de la font.

La font havia quedat malmesa pel pas del temps, però l'oportuna intervenció va permetre reparar el sortidor d'aigua i habilitar-ne l'accés. La recuperació ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la societat civil i l'ajuntament. Han estat dos veïns de Sant Esteve d'en Bas els que, a títol particular i amb la col·laboració del GECA, han realitzat els treballs necessaris per fer que el brollador d'aigua recuperés l'aspecte d'anys enrere.